Μετά από σημαντικές καθυστερήσεις, η Γερμανία αναμένεται να εγκρίνει εντός της εβδομάδας την αποποινικοποίηση της προσωπικής χρήσης κάνναβης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου.

Ο νόμος, που πρόκειται να ψηφιστεί από την Κάτω Βουλή το αργότερο την Παρασκευή, θα επιτρέπει σε ενήλικες να κατέχουν έως και 25 γραμμάρια κάνναβης, να καλλιεργούν το πολύ τρία φυτά για ιδιωτική κατανάλωση και να καλλιεργούν το ναρκωτικό ως μέρος μη κερδοσκοπικών συλλόγων κάνναβης, με περιορισμό τα 500 μέλη.

    Στόχος είναι να περιοριστεί η μαύρη αγορά και να αντιμετωπίσει το έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά

Είναι το πρώτο βήμα προς μια ευρύτερη νομιμοποίηση της μαριχουάνας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Τα σχέδια που υποστηρίζονται από το υπουργικό συμβούλιο του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς καθυστερούν λόγω της αντίθεσης ορισμένων νομοθετών του κυβερνώντος συνασπισμού

Αντιδράσεις

Η κίνηση της κυβέρνησης έχει επίσης προκαλέσει έντονη κριτική από τους συντηρητικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η αποποινικοποίηση θα βλάψει την υγεία των νέων και θα αυξήσει την επιβάρυνση της αστυνομίας. Η κυβερνώσα συμμαχία λέει ότι στόχος είναι να περιορίσει τη μαύρη αγορά, να αντιμετωπίσει το έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά και να προστατεύσει από νοθευμένα προϊόντα.

«Σίγουρα θα υπάρξει η απαιτούμενη ψηφοφορία, θα τη διεκπεραιώσουμε», είπε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk. «Πιστεύω ότι κάνουμε ένα σημαντικό βήμα», υποστήριξε, και επικαλέστηκε μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες ο νόμος θα συρρικνώσει αποτελεσματικά τα δύο τρίτα της παράνομης αγοράς κάνναβης, συμβάλλοντας στην αποτροπή πώλησης τοξικών προϊόντων από εμπόρους.

«Η πιθανότητα να συρρικνωθεί σημαντικά η μαύρη αγορά κάνναβης είναι πολύ υψηλή», είπε ο Λάουτερμπαχ, δείχνοντας τον Καναδά ως παράδειγμα επιτυχημένης νομιμοποίησης της μαριχουάνας.

Πηγή: OT.gr