Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα, Lee Jae-myung μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο τη Δευτέρα λόγω επιδείνωσης της υγείας του, καθώς η απεργία πείνας του εισήλθε στη 19η ημέρα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Lee Jae-myung, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Κορέας, ξεκίνησε τη διαμαρτυρία στις 31 Αυγούστου, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, την οικονομική κακοδιαχείριση της κυβέρνησης, τις απειλές κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και την αποτυχία να αντιταχθεί στην απελευθέρωση των αποβλήτων της Φουκουσίμα.
Ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο από την Εθνοσυνέλευση στη Σεούλ το πρωί της Δευτέρας, αφού υπέφερε από αφυδάτωση και ζάλη, όπως ανακοίνωσε το κόμμα του.

Ο Kim Gi-hyeon, επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, μεταδίδει το Reuters, προέτρεψε τον Lee να σταματήσει την απεργία πείνας, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης για θέματα πολιτικής.

Λίγες ώρες μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, οι εισαγγελείς ζήτησαν ένταλμα σύλληψής του στο πλαίσιο έρευνας για ένα αναπτυξιακό έργο και ισχυρισμούς περί δωροδοκίας.

Ο Lee κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος σχετικά με ζημίες ύψους 20 δισεκατομμυρίων γουόν (15 εκατομμυρίων δολαρίων) από την Seongnam Development Corporation κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος της πόλης Seongnam, δήλωσαν οι εισαγγελείς.
Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν επίσης τον Lee για δωροδοκία σε σχέση με μια εταιρεία που θεωρείται ύποπτη για παράνομες μεταφορές χρημάτων ύψους 8 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Βόρεια Κορέα.

Ο Lee αρνήθηκε κάθε κατηγορία, κάνοντας λόγο για “μυθοπλασία” και “πολιτική συνωμοσία”.