Οι πεταλούδες θα είναι σύντομα είδος υπό εξαφάνιση
Από το 1977 ο συνολικός αριθμός των πεταλούδων στα δυτικά των ΗΠΑ μειώνεται κατά 1,6% ετησίως, υπολόγισαν οι ερευνητές. Πρόκειται για ένα ποσοστό που αντιπροσωπεύει μία τρομακτική απώλεια μέσα στο χρονικό πλαίσιο της έρευνας.
«Αν κάνετε την προβολή αυτού του ποσοστού μέσα στα χρόνια μοιάζει τρελό να χάνονται τόσες πεταλούδες, επιβεβαιώνει όμως και το ανεκδοτολογικό ‘φαινόμενο του παρμπρίζ’, όπου βλέπουμε ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται πια να καθαρίζουν έντομα από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο Ματ Φόριστερ, καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Νεβάδα και επικεφαλής της έρευνας.
«Είναι βέβαιο ότι πολλά είδη πεταλούδας είναι πια τόσο σπάνια που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ήταν πριν από λίγο καιρό πολύ κοινά είδη». Η μείωση αυτή επηρεάζει και πολύ αγαπημένα είδη, όπως αυτό της πεταλούδας-μονάρχης που έχει χάσει το 99% του πληθυσμού του μέσα σε 40 χρόνια.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, ανέλυσε τις αναφορές πολιτών για την εμφάνιση πεταλούδων σε 72 τοποθεσίες σε όλες τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Στην έρευνα περιλαμβάνονταν συνολικά πάνω από 450 είδη πεταλούδας.
Το Ευρωκοινοβούλιο μάχεται για τη βιοποικιλότητα
Ενδεικτικό είναι πως μεταξύ 1970 και 2016 χάθηκε κατά μέσο όρο το 68% των πουλιών, ψαριών, θηλαστικών, αμφίβιων και ερπετών. Σήμερα περίπου 1 εκατομμύριο είδη παγκοσμίως απειλούνται με εξαφάνιση. Σε αυτό πλαίσιο το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά φιλόδοξη στρατηγική βιοποικιλότητας έως το 2030, διατήρηση του 30% των οικοτόπων και 10% των πόρων της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα.
Στο σύνολο αυτών των αναφορών οι ερευνητές διαπίστωσαν μείωση του αριθμού των πεταλούδων κατά 1,6% ετησίως, κάτι που αντιστοιχεί και στο ποσοστό μείωσης των πληθυσμών άλλων εντόμων όπως έχει καταγραφεί από ερευνητές σε άλλα μέρη του κόσμου, προκαλώντας ανησυχίες για μια βαθιά κρίση μεταξύ των πλασμάτων αυτών που εξασφαλίζουν μεγάλο μέρος της τροφής μας, διασπούν οργανικά απόβλητα και αποτελούν σημαντικά θεμέλια του ιστού της ζωής. Κι ενώ οι πεταλούδες, όπως και άλλα έντομα, επηρεάζονται αρνητικά από την απώλεια οικοτόπων και την χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων, οι ερευνητές υπολόγισαν αυτούς τους παράγοντες στην έκθεσή τους και διαπίστωσαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη, ακόμη και χωρίς τους άλλους αρνητικούς παράγοντες, είναι αυτό που προκαλεί την σταθερή μείωση του πληθυσμού των πεταλούδων.
Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή τα φυτά ξεραίνονται πιο γρήγορα στο τέλος του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα οι πεταλούδες να δυσκολεύονται να βρουν το νέκταρ με το οποίο τρέφονται, ή ότι οι πιο ζεστοί χειμώνες επηρεάζουν την κατάσταση στην οποία πέφτουν οι πεταλούδες κατά τους ψυχρούς μήνες, ένα είδος χειμερίας νάρκης, και κατά συνέπεια την άνοιξη είναι εξασθενημένες.
«Στις δυτικές πολιτείες υπάρχουν πολλές ανοιχτές εκτάσεις και οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς γίνεται μερικοί βαθμοί κελσίου να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, κι όμως αυτό συμβαίνει», υπογράμμισε ο Φόριστερ.
«Η μείωση των πληθυσμών είναι εξαιρετικά ανησυχητική από οικολογικής άποψης», δήλωσε η Σάρα Σάτερφιλντ, ερευνήτρια πεταλούδων στο Ινστιτούτο Βιολογίας Διατήρησης Smithsonian, που δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Γνωρίζουμε ότι οι πεταλούδες και τα λεπιδόπτερα λειτουργούν ως επικονιαστές, παράγοντες αποσύνθεσης οργανικών αποβλήτων, μέσα μεταφοράς θρεπτικών συστατικών και τροφή για πουλιά και άλλα είδη άγριων ζώων. Αυτή η έρευνα συνάδει με άλλες μεγάλες βάσεις δεδομένων από όλο τον κόσμο, και μας δείχνει ότι οι τελευταίες δεκαετίες έχουν φέρει νέα εμπόδια για την επιβίωση πολλών ειδών πεταλούδας».