Η συμβουλευτική εταιρεία εργατικού δυναμικού, ECA International, έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια λίστα με τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου για να ζει κάποιος ξένος εργαζόμενος (Expat).

Στη κορυφή παραμένει και το 2022 το Χονγκ Κονγκ, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η εν λόγω λίστα καταρτίζεται βάσει παραγόντων, όπως η μέση τιμή βασικών προϊόντων, όπως το γάλα, τα ενοίκια και οι δημόσιες συγκοινωνίες.
Αντιστοίχως, η φθηνότερη πόλη μεταξύ 207 χωρών που εξετάζονται, είναι η Άγκυρα. Επίσης, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες δυτικές κυρώσεις, οδήγησαν τη Μόσχα στην 62η θέση και την Αγία Πετρούπολη στην 147η.
Το Top 10 των πόλεων με το ακριβότερο κόστος ζωής, είναι το εξής:

Χονγκ Κονγκ
Νέα Υόρκη
Γενεύη
Λονδίνο
Τόκιο
Τελ Αβίβ
Ζυρίχη
Σαγκάη
Γκουανγκτζόου
Σεούλ

Όπως βλέπει κανείς, στη δεκάδα οι μισές πόλεις είναι ασιατικές. Στην Ασία βρίσκεται και η ταχύτερα ανερχόμενη πόλη, το Κολόμπο, που αποτελεί τη κύρια μητρόπολη της Σρι Λάνκα, η οποία ανέβηκε 23 θέσεις (από την 162η στην 149η). Ο Lee Quane, περιφερειακός διευθυντής του ECA για την Ασία, εξήγησε τους λόγους για την αυξανόμενη παρουσία της ηπειρωτικής Κίνας στον δείκτη.

“Η πλειονότητα των πόλεων της ηπειρωτικής Κίνας στην κατάταξή μας έχουν υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, αλλά εξακολουθούν να είναι συνήθως χαμηλότερα από ό,τι αλλού στην Ασία”, δήλωσε. “Άρα, ο κύριος λόγος για την άνοδό τους στην κατάταξη ήταν η συνεχιζόμενη ισχύς του κινεζικού γουάν έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ECA, τα ενοίκια στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, δύο πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα, αυξήθηκαν κατά 20% και 12% αντίστοιχα.

Μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας ξεχωρίζουν επίσης τα εξής: Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 37% σε όλες τις πόλεις που εξετάστηκαν, με τη Βυρητό να καταγράφει το ακραίο, 1.128%.
Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία οι τιμές για το μαγειρικό λάδι αυξήθηκαν κατά μέσο όρο, κατά 25% σε όλες τις πόλεις.

Τη χαμηλότερη τιμή της βενζίνης μπορεί να τη βρει κανείς στην Τεχεράνη, όπου το λίτρο κοστίζει μόλις 0,09 δολάρια.

Στο Χονγκ Κονγκ ένας καφές κοστίζει 5,21 δολάρια, ένα λίτρο βενζίνης 3,04 δολάρια και ένα κιλό ντομάτες, 11,51 δολάρια.

Η Σιγκαπούρη παρέμεινε στην 13η θέση, όπως και στην περσινή λίστα. Παρότι σημειώθηκε σημαντική αύξηση στα ενοίκια, στην τιμή της βενζίνης και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το δολάριο Σιγκαπούρης υποχώρησε σημαντικά έναντι άλλων νομισμάτων και ιδίως κατά το δεύτερο χρονικό μισό της διεξαγωγής της έρευνας.

Τέλος, οι περισσότερες πόλεις της ευρωζώνης είδαν πτώση στην κατάταξή τους, καθώς το ευρώ είχε χειρότερες επιδόσεις τους τελευταίους 12 μήνες από το δολάριο των ΗΠΑ και τη βρετανική λίρα. Το Παρίσι άλλωστε, το οποίο κάποτε βρισκόταν στην κορυφή, σήμερα είναι εκτός των πρώτων 30 πόλεων. Το ίδιο ισχύει και για τις Μαδρίτη, Ρώμη και Βρυξέλλες.

Η πιο ακριβή πόλη της Ευρώπης για ξένους εργαζόμενους, είναι η Γενεύη, αλλά ας σημειωθεί ότι η Ελβετία χρησιμοποιεί φράγκα και όχι ευρώ.