Φάκελο με τουλάχιστον 500 ονόματα ποινικών που είχαν συλληφθεί, είχαν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, είχαν καταδικαστεί, αλλά κυκλοφορούν ελεύθεροι, παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, το πρωί της Τετάρτης.

Πρόκειται για μία έρευνα-μελέτη που κράτησε σχεδόν ένα μήνα, διενεργήθηκε από την Ασφάλεια Αττικής και σε αυτή περιλαμβάνεται όλο το οργανωμένο έγκλημα της τελευταίας δεκαετίας.

Ανάμεσα στις υποθέσεις που περιέχει ο φάκελος που κατέθεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκονται συμβόλαια θανάτου, δολοφονίες, εκβιασμοί, μαστροπεία, ναρκωτικά και άλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημα της αστυνομίας που κατέθεσε ο υπουργός με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής υποστράτηγο Π. Τζεφέρη υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία με ονόματα, διευθύνσεις και οργανώσεις που δρουν από το 2008 σε όλη τη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τη δολοφονία του 58χρονου «Κεφάλα», τον οποίο εκτέλεσαν στη Μεταμόρφωση το βράδυ του Σαββάτου, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος από το 2011, ωστόσο η απόφαση δεν είχε εκδοθεί και ο ίδιος κυκλοφορούσε ελεύθερος.

Όπως τονίζουν πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στόχος είναι η Αστυνομία να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές προκειμένου να ξεκινήσει ποινική έρευνα για το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα και να μπει ένα οριστικό τέλος στη δράση του, αφού οι Αρχές θα μπορέσουν να απαγγείλουν άμεσα κατηγορίες σε εκατοντάδες ποινικούς.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λόγω των απανωτών γεγονότων τον τελευταίο καιρό, με εκτελέσεις συμβολαίων θανάτων και επιθέσεις στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε, εκτός των άλλων, από τον κ. Πλιώτα την ενίσχυση της συνεργασίας με τις κατά τόπους εισαγγελίες και την αξιολόγηση όλων των υποθέσεων με τρόπο ορθολογικότερο και εξατομικευμένα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.

Για παράδειγμα, στο θέμα της τρομοκρατίας υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος ανταποκρίνεται ακαριαία όταν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πρέπει να επέμβει άμεσα σε μία υπόθεση. Αυτό θεωρείται επιτακτικό και για τις υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και για να αξιολογούνται ανάλογα με την περίπτωση οι εμπλεκόμενοι σε σοβαρές υποθέσεις και παράλληλα να εξετάζονται άμεσα όλες οι παράμετροι, ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, όπως αποφυλακίσεις κρατουμένων, που πολύ συχνά αμέσως μετά συλλαμβάνονται πάλι για τα ίδια αδικήματα.

Η σημερινή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Χρυσοχοΐδη και εντάσσεται σε μία συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία περιλαμβάνονται και σχετικές νομοθετικές εξαγγελίες από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης (όπως αυστηροποίηση ποινών κ.λπ.).