Ουκρανία: Ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο βλέπει ο Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν χθες, Πέμπτη, ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δε θα τεθεί σε λειτουργία στην περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και κάλεσαν τη Ρωσία “να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων” παρά την πρώτη ως επί το πλείστον ψυχρή αντίδρασή της στην απόρριψη από τις ΗΠΑ των βασικών της αξιώσεων.

Η τύχη αυτού του επίμαχου γερμανορωσικού αγωγού, τον οποίο η Ουάσινγκτον δεν ήθελε ποτέ, αλλά ο οποίος έχει πλέον ολοκληρωθεί με τις ευλογίες του Βερολίνου, θα βρεθεί σίγουρα στο επίκεντρο της προσεχούς επίσκεψης του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στον Λευκό Οίκο στις 7 Φεβρουαρίου για να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Κατηγορούμενη για συστολή και αναβλητικότητα, η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε χθες να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Οι “ισχυρές κυρώσεις” που προετοιμάζονται από τους Δυτικούς στην περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία περιλαμβάνουν επίσης τον Nord Stream 2, ο οποίος εξακολουθεί να αναμένει την ενεργοποίησή του, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.

Στηριζόμενη σε αυτές τις δηλώσεις και σε “συνομιλίες” με τη Γερμανία, η αμερικανική κυβέρνηση φάνηκε ακόμη πιο κατηγορηματική.

“Θέλω να είμαι σαφής μαζί σας σήμερα: εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δε θα προχωρήσει”, προειδοποίησε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν χθες εξάλλου τη σύγκληση τη Δευτέρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω της “σαφούς απειλής” που αντιπροσωπεύει “για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια” η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

“Σαφής πιθανότητα” εισβολής

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικώς χθες με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν “με αποφασιστικότητα” στην περίπτωση ρωσικής εισβολής, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την πιθανότητα αυξημένης οικονομικής βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στη “σαφή πιθανότητα ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο”, ημερομηνία που έχουν ήδη αναφέρει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, διευκρίνισε στο Twitter η εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Οι Δυτικοί συνεχίζουν ως εκ τούτου να ασκούν πιέσεις στη Ρωσία, η οποία φάνηκε τουλάχιστον επιφυλακτική την επομένη της λήψης των γραπτών απαντήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα αιτήματά της για να υπάρξει έξοδος από το σημερινό αδιέξοδο.

“Η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους γήπεδο”, “ελπίζουμε ότι η Μόσχα θα μελετήσει αυτό που τους προτείνουμε και θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, σημείωσε η Νούλαντ, επαναλαμβάνοντας ότι στην περίπτωση “απόρριψης” αυτής της “προσφοράς διαλόγου”, οι κυρώσεις θα είναι “πολύ επώδυνες”.

Περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιωτικοί στρατοπεδεύουν στα σύνορα με την Ουκρανία μαζί με τα θωρακισμένα τους από τα τέλη του 2021.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε εισβολή, αλλά κρίνει ότι απειλείται από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ εδώ και 20 χρόνια, όπως και από την υποστήριξη των Δυτικών στη γειτονική της Ουκρανία.

Start typing and press Enter to search