Άδεια για να εξετάσει και ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις για αλλαγές στη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για το «πάγωμα» των ενοικίων στη Σκωτία έχει λάβει άδεια ο βασιλιάς Κάρολος. Η εμπλοκή του μάλλον δεν στηρίζεται σε ανιδιοτελή κριτήρια, καθώς το «πάγωμα» θα μπορούσε να επηρεάσει και τα δικά του μισθώματα το ιδιωτικό του κτήμα Χάιλαντ στο Μπαλμόραλ.

Σύμφωνα με τον Guardian, το νομοσχέδιο εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο κοινοβούλιο της Σκωτίας αυτήν την εβδομάδα. Στόχος του είναι να αποτρέψει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων από αδικαιολόγητες αυξήσεις στα ενοίκια για τους επόμενους έξι μήνες, εξαιτίας της αύξησης του κόστους διαβίωσης.

Σύμφωνα με πολιτικό υπόμνημα που δημοσιεύτηκε μαζί με το σχέδιο νόμου, χρειάζεται να δοθεί συγκατάθεση από το στέμμα, καθώς οι διατάξεις θα μπορούσαν «να επηρεάσουν τις μισθώσεις κατοικιών στα ιδιωτικά κτήματα της Αυτού Μεγαλειότητας και σε γη που αποτελεί μέρος της περιουσίας του στέμματος της Σκωτίας».

Αντιδράσεις για τη «συναίνεση του στέμματος»

Η «συναίνεση του στέμματος», όπως είναι γνωστή στη Σκωτία η βασιλική εμπλοκή, μπορεί να αποκαλυφθεί μετά την αλλαγή των κανόνων, που καθορίζουν τη δυνατότητα του μονάρχη να επηρεάζει και να μεταβάλει τους νόμους.

Πέρυσι, υπουργοί στο Εδιμβούργο είχαν επιτρέψει στην βασίλισσα Ελισάβετ να ελέγξει τουλάχιστον 67 σχέδια νόμου που είχαν επίπτωση στην προσωπική της περιουσία και τις δημόσιες εξουσίες, σύμφωνα με παλαιό έθιμο που κληρονόμησε από το Γουεστμίνστερ. Σε υπόμνημα της κυβέρνησης της Σκωτίας αναφέρεται ότι ήταν «σχεδόν βέβαιο» ότι τα νομοσχέδια είχαν αλλάξει κρυφά, για να εξασφαλίσουν την έγκριση της βασίλισσας.

Η βασιλική εμπλοκή προκαλεί έντονη κριτική, καθώς ο μη εκλεγμένος μονάρχης μπορεί να χρησιμοποιήσει τον μυστικό μηχανισμό για να αλλάξει τους νόμους χωρίς να ενημερώσει τους πολίτες. Ωστόσο, η βασιλική οικογένεια έχει απορρίψει τον ισχυρισμό.

Στο παρελθόν, οι υπουργοί αποκάλυπταν στους βουλευτές ότι είχε επιτραπεί ο έλεγχος ενός νομοσχεδίου στον μονάρχη μόνο στα τελευταία στάδια ελέγχου ενός νομοσχεδίου. Πάντως, οι υπουργοί αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν επιστολές δικηγόρων της βασίλισσας Ελισάβετ, με τις οποίες ασκούσαν πιέσεις για αλλαγές εξ ονόματός της.

Οι υπουργοί της Σκωτίας δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να εξηγούν γιατί απαιτείται η συναίνεση του στέμματος για νέα νομοσχέδια, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν. Πάντως, η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν έχει αποκαλύψει αν έγιναν αλλαγές στο νομοσχέδιο για το πάγωμα των ενοικίων κατόπιν αιτήματος του βασιλιά και ποιες είναι αυτές οι αλλαγές.