Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι γνωστό πως απαγορεύεται αυστηρώς.

Αυτό που ίσως πολλοί δεν γνωρίζαμε είναι πως απαγορεύεται —υπό συνθήκες— και η κατανάλωση καφέ. Το αγαπημένο ρόφημα μάς ακολουθεί σχεδόν όλους στην πρωινή μας ρουτίνα και φυσικά στη διαδρομή προς την εργασία.

Έτσι επάξια έχει κερδίσει και τη δική του θέση στην καμπίνα του αυτοκινήτου, με τους κατασκευαστές να έχουν φροντίσει να βρίσκεται στο πλευρό του οδηγού.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, ο καφές δεν ανήκει στην κατηγορία των αλκοολούχων ποτών και μάλιστα πολλές φορές συνιστάται όταν ο οδηγός νιώθει κούραση.

Ωστόσο, όπως και με την κατανάλωση τροφής ή αναψυκτικών την ώρα της οδήγησης, ο οδηγός πρέπει να είναι πάντα προσεκτικός και με τον καφέ, πρώτα από όλα για να μην θέσει εαυτό και λοιπούς χρήστες σε κίνδυνο και φυσικά για να μην δεχτεί κάποιο σχετικό πρόστιμο από τις αρχές, αναφέρει το carandmotor.gr.

Μπορεί επίσης να αλλάξει ακόμη και η κατεύθυνση του οχήματος χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό

Στην παράγραφο δύο (2) του άρθρου 13 ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας υποχρεώνει τους οδηγούς των οχημάτων έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιούν απρόσκοπτα τους αναγκαίους σε κάθε περίσταση χειρισμούς.

Εν κινήσει, με το ένα χέρι δεσμευμένο από ποτήρι (ή κάποιο άλλο αντικείμενο) η ικανότητα του οδηγού να εκτελέσει τους απαραίτητους χειρισμούς, ειδικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης περιορίζεται δραστικά.

Μπορεί επίσης να αλλάξει ακόμη και η κατεύθυνση του οχήματος χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό, αν ο οδηγός προσπαθήσει να πιει από το ποτήρι όσο κινείται το όχημα. Κάτι τέτοιο εμπεριέχει κίνδυνο τόσο για τον οδηγό όσο και για τους άλλους χρήστες των δρόμων.

Στην περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω σενάρια υποπέσει στην αντίληψη των αστυνομικών της Τροχαίας τότε ο παραβάτης οδηγός τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδηγός οδηγού για τριάντα 30 ημέρες.

Όπως και με όλα τα ροφήματα που επιτρέπεται να καταναλώνει ένας οδηγός, το καλύτερο που μπορεί να κάνει για να απολαύσει τον καφέ του είναι να τον καταναλώνει τα διαστήματα που το όχημα βρίσκεται σε στάση και να τον τοποθετεί πάντα στις ενδεδειγμένες βάσεις και θήκες.