Ο κόσμος αγαπάει τη Μέρκελ- Ποια χώρα της βάζει κάτω από τη βάση

Καθώς η Άγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τα καθήκοντά της μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, η παγκόσμια κοινή γνώμη για αυτήν παραμένει συντριπτικά θετική.

Παγκόσμια έρευνα του Κέντρου Ερευνών Pew έδειξε ότι η Γερμανίδα καγκελάριο διατηρείται «σε καλή κατάσταση» καθώς τελειώνει η θητεία της, με το 79 % των ερωτηθέντων να έχουν θετική άποψη για τη Γερμανία- με τη χώρα να αντιμετωπίζεται επίσης πιο θετικά από τις ΗΠΑ και την Κίνα στις περισσότερες χώρες που ερευνήθηκαν-  και το 77 % να έχουν εμπιστοσύνη προσωπικά στη Μέρκελ κρίνοντας ότι «έκανε το σωστό όσον αφορά τις παγκόσμιες υποθέσεις»

Στην έρευνα συμμετείχαν 17,823 άτομα από 16 αναπτυγμένες οικονομίες σε όλο τον κόσμο, από τη Βόρεια Αμερική έως την Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνονται δεδομένα από τη Γερμανία.

Τα ποσοστά αποδοχής της Μέρκελ στην έρευνα ξεπερνούν τα ποσοστά των άλλων παγκόσμιων ηγετών όπως ο Τζο Μπάιντεν, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ.

Μάλιστα η εμπιστοσύνη στη Μέρκελ το 2021 «πιάνει» σχεδόν ιστορικό υψηλό σε πολλές χώρες, ειδικά όσον αφορά τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Η Ολλανδία και η Ισπανία εξέφρασαν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς το 90% των ερωτηθέντων και από τις δύο χώρες δήλωσαν ότι την εμπιστεύονται ότι πρόκειται να κάνει το σωστό όσον αφορά τις παγκόσμιες υποθέσεις.

Όσον αφορά τον ρόλο της Γερμανίας στην ΕΕ, η έρευνα έδωσε μικτά αποτελέσματα. Μόνο το 54 % συμφωνεί ότι η Γερμανία έχει τη σωστή επιρροή στην ΕΕ, με όλες τις χώρες να δηλώνουν ότι η χώρα έχει πολύ μεγάλη επιρροή παρά πολύ μικρή. 

Η εξαίρεση

Ο συνολικός μέσος όρος, όπως προαναφέρθηκε, δείχνει ότι το 77% των ερωτηθέντων από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα συμμερίζονται αυτό το συναίσθημα, με μία εξαίρεση, την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, μόνο το 30% των ερωτηθέντων εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στη Μέρκελ ότι κάνει το σωστό στις παγκόσμιες υποθέσεις και όπου μόνο το 32% είχε ευνοϊκή άποψη για τη Γερμανία.

Η δημόσια αντιπάθεια για τη Μέρκελ είναι έντονη στη χώρα μας από την ελληνική κρίση κρατικού χρέους πριν από μια δεκαετία, καθώς η Γερμανία υποστήριξε ότι θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρά μέτρα λιτότητας στην Αθήνα ως προϋπόθεση για διεθνή διάσωση.

Να σημειωθεί επίσης ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες στην Ευρώπη, περισσότεροι συμμετέχοντας από την Ελλάδα δήλωσαν ότι η Γερμανία έχει υπερβολική επιρροή και στην ΕΕ (86%).

Η εταιρεία μελετών Pew που «έτρεξε» την έρευνα σημείωσε ότι οι αρνητικές απόψεις για τη Γερμανία στην Ελλάδα ήταν εμφανείς από τότε που ξεκίνησε τις έρευνες το 2012, αμέσως μετά τη δεύτερη διάσωση στην Ελλάδα ως απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και ενώ οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν υψηλές.

Η πανδημία

Παρόλο που η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε πρόκληση (και) για τη Μέρκελ, ο τρόπος που την χειρίστηκε είναι διεθνώς σεβαστός και διαθέτει ποσοστό έγκρισης 66%. Η απάντηση της Γερμανίας στην πανδημία αντιμετωπίζεται γενικά πιο θετικά από τις απαντήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Κίνας, της ΕΕ στο σύνολό της ή των ΗΠΑ.

Start typing and press Enter to search