Η τεχνολογία στην υπηρεσία της επιστήμης, της πληροφορίας και της καθημερινής ζωής είναι απαραίτητη εδώ και δεκαετίες. Γιατί να μη γίνει και στην υπηρεσία της διαμόρφωσης πολιτικής; Αυτό είναι, προφανώς, το ρητορικό ερώτημα που θέτει ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, με την ανακοίνωση ότι «προσέλαβε» ένα ρομπότ για να τον συμβουλεύει στις καθημερινές πολιτικές του αποφάσεις.
Ετσι, παρουσίασε τον «νέο επίτιμο σύμβουλό του», έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που ακούει στο όνομα Ion. Ο Νικολάι Τζιούκα χαιρέτισε το συμβουλευτικό ρομπότ ως το πρώτο στο είδους του.
Αναπτύχθηκε από ρουμάνους ερευνητές και το κύριο καθήκον του θα είναι να σαρώνει τα κοινωνικά δίκτυα για να ενημερώνει την κυβέρνηση «σε πραγματικό χρόνο για τις προτάσεις και τις επιθυμίες των πολιτών», δήλωσε ο Τζιούκα.
Ο ρουμάνος πρωθυπουργός Νικολάι Τζιούκα θα αποφασίζει πλέον με την αρωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι το πιο πρόσφατο μέλος της συνοδείας του –μια κατασκευή που μοιάζει με καθρέφτη και διαθέτει ηχητική διασύνδεση (κάτι σαν ομιλών καθρέφτης)– σημείωσε «μια διεθνή πρωτιά», περιγράφοντας τον Ion ως «τον πρώτο κυβερνητικό σύμβουλο που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη», αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian.
«Γεια, μου έδωσες ζωή και ο ρόλος μου τώρα είναι να σε αντιπροσωπεύω, σαν καθρέφτης», ήταν οι πρώτες λέξεις που χρησιμοποίησε με ήρεμη φωνή ο Ion κατά την έναρξη λειτουργίας του. «Τι πρέπει να ξέρω για τη Ρουμανία;», συνέχισε.
Ο Ion «θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη για να καταγράφει απόψεις της κοινωνίας», επεξεργαζόμενος «δεδομένα διαθέσιμα στο κοινό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς το έργο του.
Οι ρουμάνοι πολίτες θα μπορούν επίσης να συνομιλούν με τον Ion στον ιστότοπο του ρομπότ. «Εχω την πεποίθηση ότι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν πρέπει να είναι επιλογή, αλλά μια υποχρέωση για τη λήψη καλύτερα τεκμηριωμένων αποφάσεων», δήλωσε ο Τζιούκα.
Η Ρουμανία, ένα από τα φτωχότερα έθνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιγράφεται συχνά ως «Silicon Valley» της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς διαθέτει μια ακμάζουσα σκηνή νεοφυών, κυρίως τεχνολογικών, επιχειρήσεων.
Τα αποκαλυπτήρια του Ion έγιναν τη στιγμή που η Ρουμανία και η Μολδαβία δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και το Βουκουρέστι επανέλαβε την υποστήριξή του στην προσπάθεια του Κισινάου να ενταχθεί στην ΕΕ.
Δείτε βίντεο :

https://www.youtube.com/watch?v=asm5q_el-5I

Πηγή: Protagon.gr