«Στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, έτσι όπως είναι η κατάσταση, θα μπαίνουν και μετά το φθινόπωρο μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες. Αυτή φαίνεται ότι θα είναι η συνταγή», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι απασχολεί την κυβέρνηση και συζητείται το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζόμενων στην εστίαση, αλλά προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Αντίθετα το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών το έκλεισε χτες ο Πρωθυπουργός, πρόσθεσε.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

 Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τις 23 Αυγούστου.

Πρωτοφανής σε διάρκεια θα είναι ο καύσωνας

Σε σχέση με τον καύσωνα που πλήττει από σήμερα τη χώρα μας, ο κ. Πέτσας προειδοποίησε ότι θα είναι πρωτοφανής σε διάρκεια.

 Ο κ. Πέτσας συνέστησε στους πολίτες να προσέχουν και σημείωσε ότι από πλευράς πολιτείας οι προσπάθειες επικεντρώνονται τόσο στην προστασία της ζωής των πολιτών, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν ανάγκη, όσο και στην αποτροπή πυρκαγιών. «Το ένα είναι αυτό της πολιτικής προστασίας, που σχετίζεται με τις πυρκαγιές και όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Και το άλλο είναι οι κοινωνικές δομές, δηλαδή να θέσουν σε κίνηση όλους τους μηχανισμούς που έχουν, προκειμένου να προσφέρουν δροσερούς και σκιερούς χώρους σε ανθρώπους με χρόνια νοσήματα ή σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό ή ανεμιστήρες. Και επίσης, να γίνει μια αναδιάρθρωση του ωραρίου των υπαλλήλων που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους, σε δήμους και περιφέρειες, ώστε να προστατευτούν από αυτό το παρατεταμένο κύμα καύσωνα», ανέφερε.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία κάθε ευάλωτος πολίτης να μιλήσει -σήμερα κιόλας- με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου όπου κατοικεί, για να γνωρίζουν και οι άνθρωποι των δήμων ότι μπορεί να χρειάζεται κάποιος συνάνθρωπός μας βοήθεια. Ευτυχώς, υπάρχουν πάρα πολλοί εθελοντές που μπορούν να κινητοποιηθούν από τους δήμους και τις περιφέρειες για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών