Παγκόσμια η κατακραυγή για τις ωμότητες σε βάρος αμάχων στη Μπούκα

Με σειρά εκρήξεων στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού, και στην Τερνόπιλ, στα δυτικά, συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στα ανατολικά, ενώ σημειώθηκαν ανθρώπινες απώλειες χθες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Μικολαγιεφ και το Χάρκοβο.

Η πόλη Τσερνίχιβ, στα βόρεια, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχός της Βλαντισλάβ Ατροσένκο έχει καταστραφεί κατά το 70%. «Οι συνέπειες είναι φοβερές, όπως και στην Μπούκα και στο Χάρκοβο και μάλλον και στη Μαριούπολη», είπε ο κ. Ατροσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

A woman walks amid destroyed Russian tanks in Bucha, in the outskirts of Kyiv, Ukraine, Sunday, April 3, 2022. (AP Photo/Rodrigo Abd)

Και οι δύο πλευρές, ανακοίνωσαν πάντως ότι θα ανοίξουν διάδρομοι για την απομάκρυνση ξένων υπηκόων από τη Μαριούπολη και το γειτονικό Μπερντιάνσκ.

Σύμφωνα με αναλυτές στόχος του Βλάντιμιρ Πούτιν είναι η κατάληψη του Ντονμπάς στα ανατολικά μέχρι τις 9 Μαΐου, επέτειο της συντριβής των ναζί.

Την ίδια ώρα διεθνής κατακραυγή και θύελλα αντιδράσεων κατά της Ρωσίας για τις ωμότητες σε βάρος αμάχων που φέρεται να διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μπούκα, κατά την αποχώρησή τους από τη βόρεια Ουκρανία.

A dog drinks water next to destroyed Russian armored vehicles in Bucha, Ukraine, Sunday, April 3, 2022. (AP Photo/Rodrigo Abd)

Σοκαριστικές ήταν οι εικόνες που μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία και η ΕΡΤ, με νεκρούς στους δρόμους και  ρημαγμένες υποδομές. «Ούτε ένα θραύσμα, ούτε ίχνος βομβαρδισμού, μόνο άταφοι σοροί», ήταν η επισήμανση κατά την συγκλονιστική αυτοψία από το συνεργείο της ΕΡΤ με την Ευτυχία Πενταράκη, τον Χάρη Καλαμπόκη και τον Άγγελο Μισιρλή (κάμερα) στο προάστιο του Κιέβου.

Οι θηριωδίες εναντίον αμάχων θα εξεταστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκαλείται εκτάκτως αύριο Τρίτη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε τους Ρώσους στρατιωτικούς, κτήνη που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.

Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες της Ουκρανίας για τη Μπούκα, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια και μάλιστα ζήτησε να πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «υπό το πρίσμα της κραυγαλέας πρόκλησης Ουκρανών ριζοσπαστών».

Τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα, ζητησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Τις «μαζικές βιαιότητες» των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, καταδίκασαν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Καναδάς και ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση να δρομολογεί και νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θα συζητηθεί την Τετάρτη, ενώ ανοιχτά πλέον Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για εγκλήματα πολέμου και υπόσχονται νέες ενισχύσεις προς την Ουκρανία.

πηγή ertnews.gr

Start typing and press Enter to search