Πανελλήνιες 2021: Θέματα… ευκολάκια στην Έκθεση – Πώς είδαν την πρεμιέρα των εξετάσεων οι υποψήφιοι
Η μάχη των Πανελληνίων άρχισε με το μάθημα της Έκθεσης και υποψήφιοι μίλησαν στο Sputnik για την πρώτη ημέρα των εξετάσεων.
«Πρεμιέρα» έκαναν οι Πανελλήνιες 2021 με τους υποψηφίους να διαγωνίζονται σε Νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία.
Οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν κείμενο με τίτλο «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο» για τα εφόδια και τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι νέοι ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής και πώς μπορούν να βελτιώσουν τον κόσμο. Επίσης, ζητήθηκε από τους υποψηφίους να σχολιάσουν το ποίημα του Γκάτσου «Στον Σείριο».
«Βατά» ή ακόμη και… «ευκολάκια» χαρακτήρισαν τα θέματα υποψήφιοι από την Αθήνα που μίλησαν στο Sputnik, οι οποίο δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στις ιδιαιτερότητες των φετινών εξετάσεων, όπως στην υποχρεωτική χρήση μάσκας που επιβάλλει η πανδημία.
«Είναι θέματα τα οποία είχαμε συζητήσει, βατά και σίγουρα» αναφέρει χαρακτηριστικά μαθήτρια από το 4ο Ενιαίο Λύκειο Γλυφάδας.
«Εύκολα» χαρακτήρισε τα θέματα στην Έκθεση και ο Παναγιώτης, μαθητής του 1ου Λυκείου Πετρούπολης που ήταν κι από τους πρώτους που βγήκε από την αίθουσα των εξετάσεων. «Η μάσκα δεν με πείραξε καθόλου» συμπλήρωσε.
Την ίδια άποψη για τα θέματα είχαν και οι συμμαθητές του, Κώστας και Γιάννης, οι οποίοι μάλιστα χαρακτήρισαν τα θέματα «ευκολάκια».
Σε αντίθεση με τον προηγούμενο συμμαθητή τους, όμως, δυσκολεύτηκαν αρκετά με τη μάσκα. «Έπρεπε να πάρουμε και ανάσα, δεν μπορούσαμε τόση ώρα» περιέγραψαν.
Εύκολα και αδιάφορα φάνηκαν τα θέματα και για την Αγγελική: «Δεν με πολυενδιέφερε να σου πω την αλήθεια. Θα πάω σε ιδιωτική (σχολή)» δήλωσε εξηγώντας πως αντιμετώπισε τις εξετάσεις πιο πολύ σαν μια τυπική διαδικασία καθώς το αποτέλεσμα δεν είναι κάτι που την απασχολεί.
Τέλος ένας μεγαλύτερος ηλικιακά υποψήφιος, ο Ανδρέας Γοργόνης, μας είπε: «Μετά από πάρα πολλά χρόνια ξαναδίνω εξετάσεις, το βλέπω διαφορετικά από τα παιδιά, αλλά τα θέματα ήταν βατά». Όπως εξήγησε, έχει διαφορετική οπτική γωνία από τους υπόλοιπους υποψηφίους.
Υπενθυμίζεται ότι οι φετινές Πανελλήνιες διεξάγονται με υποχρεωτική χρήση μάσκας, βεβαίωση αρνητικού τεστ για κορονοϊό και αποστάσεις.
Οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) αρχίζουν την Τρίτη με τα Νέα Ελληνικά. Εκτός από τα μέτρα προστασίας για την covid-19, που είναι παρόμοια με όσα ίσχυσαν κατά τη δια ζώσης παρουσία των μαθητών στα σχολεία, υπάρχουν κάποιες αλλαγές, που θα ισχύσουν από φέτος.
Η κατάθεση δυο μηχανογραφικών, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, η μείωση σε άλλες, η ενημέρωση των υποψηφίων με SMS, αποτελούν κάποιες από τις αλλαγές του υπουργείου. Επίσης, επανέρχονται οι Συντελεστές Βαρύτητας του 2019 για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Η ώρα έναρξης της εξέτασης έχει οριστεί στις 8:30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8.00 π.μ.. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας -Αρχιτεκτονικό Σχέδιο- για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες. Οι υποψήφιοι, οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιησει σελφ τεστ και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.
Υγειονομικά μέτρα
Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού, καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).
Στην εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, ωστόσο θα πρέπει να τηρείται απόσταση τριών μέτρων μεταξύ εξεταζομένων και εξεταστών πίσω από το παραβάν, και τα μουσικά όργανα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε υποψηφίου να καθαρίζονται με απολυμαντικό υγρό.
Για τις πρακτικές δοκιμασίες ΤΕΦΑΑ τόσο τα όργανα εξέτασης όσο και ο βοηθητικός εξοπλισμός απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση, ενώ τηρείται απόσταση μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης.
Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους συγγενείς των υποψηφίων να μην συνωστίζονται έξω από το χώρο του εξεταστικού κέντρου.