Πλειστηριασμοί: Έρχονται 4.000 σε 40 μέρες – Ποια ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί
Τον δρόμο της αναγκαστικής εκτέλεσης παίρνουν 3.000 – 4.000 ακίνητα έως το τέλος Ιουνίου, μετά από πάγωμα έξι μηνών εν μέσω της πανδημίας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για επαγγελματικά ακίνητα και κατοικίες άνω των 100.000 ευρώ, τα οποία είχαν ήδη δρομολογηθεί για πλειστηριασμό.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι κανείς ευάλωτος δανειολήπτης δεν θα δει την κατοικία του να απειλείται κατά την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών μετά από πάγωμα έξι μηνών λόγω της πανδημίας. «Πρώτοι στη λίστα των πλειστηριασμών βρίσκονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, όπως ξενοδόχοι και άλλοι επαγγελματίες που κρύβονταν πίσω από την αναστολή των πλειστηριασμών λόγω του covid-19», αναφέρει ανώτατη πηγή του ΥΠΟΙΚ.
Κλιμάκωση αναμένεται, ωστόσο, από τον Ιούλιο καθώς σταδιακά θα προγραμματιστεί μεγαλύτερος αριθμός αναγκαστικών εκτελέσεων. Κορύφωση των πλειστηριασμών θα δούμε από τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με πτωχευτικό και προγράμματα αναστολών, επιβεβαιώνουν πηγές των εταιρειών διαχείρισης (servicers) σε δηλώσεις τους στη «Η».
Πολλαπλή προστασία απολαμβάνουν οι οφειλέτες με πραγματική οικονομική αδυναμία, ιδίως όσοι χρωστούν το δάνειο της πρώτης κατοικίας τους, και δεν κινδυνεύουν με πλειστηριασμό, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές. Θυμίζεται ότι σε ισχύ βρίσκεται ο νόμος «Γέφυρα 1» για τα χρέη των κορωνόπληκτων -συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων- ενώ ήδη παρέχεται προστασία μέσω πλατφόρμας για όσους έχουν προσφύγει στον Νόμο Κατσέλη και έχουν διασταυρωθεί εκ νέου τα στοιχεία τους.
Από 1η Ιουνίου αναμένεται να τεθεί, τέλος, σε ισχύ ο νέος πτωχευτικός νόμος για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, με επιδότηση δόσης για τους πλέον αδύναμους. Το νέο πλαίσιο θα δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών και διευθέτησης χρεών πρώτης κατοικίας με παραμονή στο ακίνητο και εξόφληση μέσω μηναίων δόσεων υπό τη μορφή μισθωμάτων με επαναγορά μετά από περίοδο 12 ετών συνεπών καταβολών.
Στόχος της κυβέρνησης -και των θεσμών- είναι να διαμορφωθεί ένα σταθερό πλαίσιο προστασίας για τους πραγματικά αδύναμους με επιλογές ρύθμισης και κρατικής επιδότησης που θα διασφαλίσει τη διατήρηση της στέγης για όσους πραγματικά προτίθενται να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Να εξαλείψουν, αντιθέτως, σκοπεύουν κάθε φαινόμενο ασυλίας των στρατηγικών κακοπληρωτών -κάτι που είδαμε να συμβαίνει κατά κόρον στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και στον απόηχο αυτής με χρέη που ανέρχονται στο 25-30% των συνολικών κόκκινων δανείων.