Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για όσους δεν εμβολιαστούν
Μπορεί η Αριστοτελία Πελώνη να διέψευσε τον πάντα βιαστικό υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στο θέμα των προνομίων των εμβολιασμένων πολιτών, όλα δείχνουν ωστόσο ότι το ζήτημα υπάρχει ανοικτό στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς, όπως δείχνουν όλα, συνδέεται άρρηκτα με τα ποσοστά των εμβολιασμένων πολιτών αφού, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση, η Ελλάδα βρίσκεται στη 25η θέση στους εμβολιασμούς. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι οι επόμενοι μήνες θα κυλήσουν χωρίς σοβαρά προβλήματα δεδομένου ότι το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για την επέκταση της πανδημίας.
Θεωρούν ωστόσο ότι εάν έρθει το φθινόπωρο και τα ποσοστά των εμβολιασμένων παραμείνουν χαμηλά τότε η χώρα θα μπει σε νέα περιπέτεια.
Στην περίπτωση αυτή λοιπόν η κυβέρνηση σκέπτεται να φέρει το θέμα των προνομιών προκειμένου να λειτουργήσει ως κίνητρο για όσους έχουν δεύτερες σκέψεις. Ο χρόνος ωστόσο που θα γίνει μια τέτοια κίνηση θα παίξει τον δικό του ρόλο αφού σε καμία περίπτωση τώρα – μετά από έξι μήνες καραντίνας – δεν μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση.
Δεδομένου μάλιστα ότι θα υπάρξουν σοβαρά νομικά προβλήματα – αφού τίποτα στο Σύνταγμα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια απόφαση – όλα δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά τη μαγική λύση στην κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση .
Γιατί το βασικό ερώτημα παραμένει ανοικτό. Βάση ποιου νόμου κάποιος που θα έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα θέατρα, στους κινηματογράφους, τα εστιατόρια και τα μπαρ, τα πλοία και τα αεροπλάνα, αντίθετα με κάποιον άλλο ο οποίος δεν έχει κάνει τα εμβόλιο.
Όσο και να ακούγεται αυτή η εκδοχή λογική τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι πολλά και δυσεπίλυτα και η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε νέα σοβαρά προβλήματα και αντιδράσεις.
Οι σκέψεις που υπάρχουν – για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο – είναι να επιδεικνύουν υποχρεωτικό αρνητικό μοριακό, rapid ή self test. Και η πρόταση αυτή έχει ωστόσο τα προβλήματα της καθώς είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα.
Έτσι για την ώρα η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το πώς θα πειστούν οι πιο επιφυλακτικοί πολίτες να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα αλλά με αξιόπιστα εμβόλια καθώς γύρω από το astra zaneca υπάρχει ιδιαίτερα αρνητική δημοσιότητα που έχει κάνει τους πολίτες επιφυλακτικούς.
Ακόμα και η απόφαση της Ε.Ε. να μην ανανεώσει την συνεργασία της με αυτή την εταιρεία – άσχετα εάν τα κίνητρα της δεν είναι υγειονομικά αλλά είχαν να κάνουν με θέματα συνέπειας και με πολιτικές σκοπιμότητες – επιβάρυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα.
Λέγεται μάλιστα ότι γι αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός είναι έξαλλος με τον Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά δεδομένου ότι η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου να πείσει τους πολίτες ότι το astra zaneca είναι ασφαλές ζητώντας απ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες να πάνε να το κάνουν και την ίδια στιγμή η Ε.Ε. ανακοινώνει τη λήξη της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές.