Ο συνδυασμός τροφών ή διατροφικών συστατικών έχει αποδειχθεί ότι παρέχει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η απώλεια βάρους, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί η προσθήκη χρήσιμων συστατικών στο πιάτο σου μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία αδυνατίσματος χάρη στη διατροφική αξία που περιέχει το εκάστοτε υλικό. Η πρακτική αυτή διαθέτει πολλές παραλλαγές, άλλοτε πιο αυστηρές και άλλοτε πιο εύκολα διαχειρίσιμες.
Τι ακριβώς είναι ο συνδυασμός τροφών;

Πρόκειται για ένα διατροφικό μοτίβο, το οποίο όπως αναφέραμε παραπάνω βασίζεται στην ιδέα που βασίζεται ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών μαζί είναι πολύ πιθανό να προσφέρει ορισμένα οφέλη στην υγεία μας, όπως ταχύτερη απώλεια βάρους ή βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Οι υποστηρικτές του συνδυασμού τροφίμων ισχυρίζονται ότι τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε διαφορετικά τρόφιμα αλληλοσυμπληρώνονται και συνεργάζονται για την καλύτερη ισορροπία του οργανισμού. Λέγεται ότι διευκολύνει την πέψη και βοηθάει στην πρόληψη της υπερφαγίας αλλά και τη μείωση της λαχτάρας για φαγητό πριν το γεύμα.
Πώς βοηθάει στην απώλεια βάρους;

Παρόλο που δεν υπάρχει ποικιλία εξειδικευμένων ερευνών για το ποιοι συνδυασμοί λειτουργούν αποτελεσματικότερη στη διαδικασία αδυνατίσματος, υπάρχουν τα εξής επιστημονικά τεκμήρια: ο συνδυασμός τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες συμβάλει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, ρυθμίζοντας τις λιγούρες μετά το γεύμα.

Με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τη διαχείριση των επιπέδων πείνας, ο συνδυασμός μακροθρεπτικών συστατικών – συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων – στα γεύματα σε βοηθάει να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες συνολικά, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην απώλεια βάρους.

Ταυτόχρονα, μελέτες αποδεικνύουν ότι μια πρωτεΐνη δίαιτα μεγιστοποιεί τις πιθανότητες αδυνατίσματος, ενώ μεταβάλει τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών που εμπλέκονται στον έλεγχο της πείνας και προάγουν τον κορεσμό.
Ποιοι είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί τροφών;

Ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο περιλαμβάνει γεύματα στα οποία συνδυάζονται συστατικά όπως οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες και τα καλά λιπαρά. Ο παραπάνω συνδυασμός προωθεί το αίσθημα πληρότητας καθώς και την κατανάλωση περιττών θερμίδων. Τέτοιοι συνδυασμοί μπορεί να είναι:

Bagel ολικής άλεσης με ένα βραστό αυγό και αβοκάντο
Καπνιστός σολομός με καστανό ρύζι και μπρόκολο
Ομελέτα λαχανικών με τυρί
Oatmeal με γάλα ή γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και berries (σμέουρα, μύρτιλλα, βατόμουρα, φράουλες κ.α.)
Ελληνικό γιαούρτι με κομμάτια φρούτων και σπόρους chia
τορτίγια με κοτόπουλο, φέτα και λαχανικά