Πολυτεχνείο: Πάνω από 25.000 στην πορεία- Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Φοιτητές, εργαζόμενοι, πολιτικά κόμματα, φορείς, συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς, καθώς και σωματεία πραγματοποίησαν πορεία με κατεύθυνση προς την αμερικανική πρεσβεία για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αρκετοί συμμετέχοντες συνέχισαν την πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ.

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.Η ΕΛΑΣ κάνει λόγο για πάνω από 25.000 συμμετέχοντες, αλλά και για 20 προσαγωγές.Νωρίτερα, ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν φοιτητές-μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου.Στην «κεφαλή» της πορείας βρέθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Οι πολίτες συμμετείχαν μαζικά στην πορεία, ξεκινώντας από την πλατεία Κλαυθμώνος και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη.Το μεσημέρι, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι κρατώντας μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.Αντίστοιχες πορείες πραγματοποιούνται σε αρκετές πόλεις της χώρας.Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

H πορεία ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και σε αυτή συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, συνδικάτα, κινήσεις και οργανώσεις. Στην κεφαλή της ήταν το μπλοκ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών Αντιστασιακών 1967-1974.Mπλοκ φοιτητών, πέρασε μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ, στην οδό Τσιμισκή, κρατώντας κόκκινες και παλαιστινιακές σημαίες και φώναξε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.

Οι διαδηλωτές έκαψαν δύο σημαίες των ΗΠΑ.Συνθήματα κατά των ΗΠΑ και αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη φώναξαν περνώντας από το προξενείο και οι συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ άναψαν πυρσούς.Το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και οι φοιτητικοί σύλλογοι ολοκλήρωσαν την πορεία στο άγαλμα του Βενιζέλου και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους.Μέρος του μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου ολοκλήρωσε την πορεία στην Ίωνος Δραγούμη και το υπόλοιπο, στην οδό Εγνατία, στο Συντριβάνι όπου δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν στήσει φραγμό για να εμποδίσουν την πρόσβαση στα πανεπιστήμια.

Με τη λήξη της πορείας επικράτησε ένταση όταν ομάδες ατόμων πέταξαν μολότοφ και πυροτεχνήματα και οι δυνάμεις της Αστυνομίας τους απώθησαν στην Καμάρα και στα γύρω στενά. Σε τουλάχιστον πέντε προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία για τα επεισόδια που έγιναν.Επεισόδια στην ΠάτραΕπεισόδια σημειώθηκαν στην Πάτρα μετά την ολοκλήρωση της πορείας, με μολότοφ, χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης να δημιουργούν ένα ασφυκτικό σκηνικό στο κέντρο της πόλης.Τα εν λόγω επεισόδια σημειώθηκαν στο ύψος των δικαστηρίων στις οδούς Γούναρη και Κορίνθου.Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που εκτόξευσαν τις βόμβες μολότοφ, ενώ έχουν ήδη γίνει προσαγωγές.

Start typing and press Enter to search