Πολ ΜακΚάρτνεϊ: «Δεν προκάλεσα τη διάσπαση των Beatles»

Όταν οι Beatles διαλύθηκαν, πριν από περίπου πενήντα χρόνια -σ’ ένα από τα πιο πολυσυζητημένα «διαζύγια» στην ιστορία της ροκ, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ήταν εκείνος που ανέλαβε τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Τώρα, όμως, o 79χρονος θέλει να αποκαταστήσει τα πράγματα. «Δεν προκάλεσα τη διάσπαση. Αυτό, το έκανε ο Τζόνι μας», επιμένει αναφερόμενος στον Λένον, σε συνέντευξη στο «This Cultural Life» του BBC Radio 4, που θα μεταδοθεί στις 23 Οκτωβρίου.

Περιγράφοντάς την ως την «πιο δύσκολη περίοδο της ζωής του», ο ΜακΚάρτνεϊ αναφέρει στον Τζον Γουίλσον ότι ήθελε να συνεχίσουν οι Beatles, ιδιαίτερα επειδή έπειτα από οκτώ χρόνια μαζί ακόμη δημιουργούσαν «αρκετά καλό υλικό». «“Abbey Road”, “Let it Be”, όχι άσχημα. Αυτή ήταν η μπάντα μου, αυτή ήταν η δουλειά μου, αυτή ήταν η ζωή μου, οπότε ήθελα να συνεχίσει», αναφέρει.

Αν ο Λένον δεν τα είχε παρατήσει, το μουσικό ταξίδι της μπάντας μπορεί να ήταν μεγαλύτερο, συμφωνεί. «Θα μπορούσε να είναι. Το θέμα, πραγματικά, ήταν ότι ο Τζον έκανε μία νέα ζωή με την Γιόκο. Ο Τζον πάντα ήθελε, κατά κάποιο τρόπο, να απελευθερωθεί από την κοινωνία. Τον είχε μεγαλώσει η θεία του, η Μίμι, που ήταν αρκετά καταπιεστική, οπότε πάντα ήθελε να απελευθερωθεί», εξηγεί.

Ο θρύλος αναφέρει ότι ο ΜακΚάρτνεϊ διέλυσε μονομερώς την μπάντα το 1970, όταν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου με τον ισχυρισμό ότι οι Beatles δεν υπήρχαν πια. Επίσης, κατηγορήθηκε ότι χάλασε τη δυναμική της μπάντας, ζητώντας από δικηγόρους να διευθετήσουν τις διαφορές τους. Αυτό είναι να βάρος που κουβαλά από τότε.

Σε ερώτηση για την απόφασή του να ακολουθήσει σόλο καριέρα, ο ΜακΚάρτνεϊ λέει. «Σταμάτα εδώ. Δεν είμαι το άτομο που προκάλεσε τη διάσπαση. Όχι, όχι, όχι. Ο Τζον μπήκε μία μέρα στο δωμάτιο και είπε: “φεύγω από τους Beatles”. Είναι αυτό πρόκληση της διάσπασης ή όχι;».

Ο 79χρονος λέει ότι ο Λένον περιέγραψε την απόφασή του να αποχωρήσει ως «αρκετά συναρπαστική» και «μάλλον σαν διαζύγιο». Τα άλλα μέλη, συμπληρώνει ότι «έμειναν να μαζέψουν τα κομμάτια».

Η σύγχυση για το ποιος προκάλεσε τη διάλυση προέκυψε επειδή ο νέος μάνατζερ της μπάντας, ο Άλεν Κλάιν, τους είπε να μη μιλήσουν για αυτό ενώ ολοκλήρωνε κάποιες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Περιγράφοντας τη δυσάρεστη ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής και την «ύποπτη» επιρροή του Κλάιν, ο ΜακΚάρτνεϊ αναφέρει: «Περίπου εκείνη την εποχή κάναμε ελάχιστες συναντήσεις και ήταν απαίσιο. Ήταν το αντίθετο αυτού που ήμασταν».

Η διάλυση έγινε αναπόφευκτη, πιστεύει, επειδή ο Τζον «ήθελε να μείνει ξαπλωμένος για μία εβδομάδα στο κρεβάτι στο Άμστερνταμ, για την ειρήνη. Και δεν μπορούσες να διαφωνήσεις με αυτό». Ωστόσο, δεν θεωρεί υπεύθυνη την Γιόκο Όνο, συμπληρώνει. «Ήταν ένα υπέροχο ζευγάρι. Υπήρχε τεράστια δύναμη εκεί», λέει.

Start typing and press Enter to search