Πριν από ένα χρόνο οι άνθρωποι αγόραζαν πανικόβλητοι χαρτιά υγείας, πλέον αγοράζουν σπίτια
Ο φόβος ότι η ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού θα έκανε τις τιμές των κατοικιών να καταρρεύσουν, δεν επιβεβαιώνεται τελικά σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι ειδικοί της κτηματαγοράς προετοιμάζονταν για το χειρότερο σενάριο την μετα – κορονοϊού εποχή. Η πανδημία είχε οδηγήσει τις περισσότερες χώρες του πλανήτη σε καθεστώς λοκντάουν κλείνοντας επιχειρήσεις, ενώ δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους και η αγορά κατοικιών μπήκε «στον πάγο». Ο αριθμός των ατόμων που ζητούσαν από τους δανειστές περισσότερο χρόνο για τις πληρωμές των ενυπόθηκων δανείων τους αυξήθηκε με την παγκόσμια ύφεση.
Τέτοια εποχή πέρυσι πιστεύαμε ότι θα ήταν ξανά σαν το 2008», δήλωσε στο CNN Business η Kate Everett-Allen, επικεφαλής της διεθνούς οικιστικής έρευνας στη συμβουλευτική εταιρεία ακινήτων Knight Frank. Ο φόβος ήταν ότι οι τιμές των κατοικιών θα κατέρρεαν, όπως είχε συμβεί σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις. Η αύξηση των πτωχεύσεων και της ανεργίας θα συμπίεζε τα διαθέσιμα εισοδήματα και θα καθιστούσε δύσκολο για τους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες σπιτιών να αποπληρώσουν τα δάνεια με υποθήκες. Όσοι ήταν αρκετά τυχεροί και διέθεταν ένα δεύτερο σπίτι θα αναγκάζονταν να το πουλήσουν για να έχουν αποθέματα σε μετρητά, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις τιμές. «Στην πραγματικότητα, τίποτα από αυτά δεν συνέβη», σημείωσε η Everett-Allen. Αντίθετα, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν ακόμη και όταν ο κόσμος υπέστη χειρότερη ύφεση από εκείνη του 1930. Από τη Νέα Ζηλανδία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Κίνα και το Περού, έχει επικρατήσει το ίδιο φαινόμενο: οι τιμές των κατοικιών ανεβαίνουν στα ύψη και πολλοί αγοραστές πανικοβάλλονται.
Μεταξύ των 37 πλούσιων χωρών που απαρτίζουν τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι πραγματικές τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 7% μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2019 και του τέταρτου τριμήνου του 2020 – πρόκειται για την ταχύτερη ετήσια ανάπτυξη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Πρόκειται λοιπόν για μια φούσκα που θα σκάσει; Όχι, σύμφωνα με την Everett-Allen. Ο δανεισμός παραμένει φθηνός και, μόλις ανοίξουν ξανά τα σύνορα, οι ξένοι επενδυτές θα προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις αγορές ακινήτων, όπου η αγοραστική δραστηριότητα καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από εγχώριους αγοραστές, είπε. «Αυτό θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους και του επόμενου, και τότε μπορεί να υπάρξει μια χαλάρωση», πρόσθεσε.
Αναπάντεχα, η πανδημία ωφέλησε τις τιμές των κατοικιών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο βοήθησαν τους ιδιοκτήτες απαγορεύοντας προσωρινά την επανάκτηση και παρέχοντας τρισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Οι περικοπές επιτοκίων διατήρησαν προσιτές τις αποπληρωμές ενυπόθηκων δανείων σε πολλά μέρη, ενώ οι προσωρινές μειώσεις στους φόρους επί των πωλήσεων σε ορισμένες αγορές ώθησαν την αγορά κατοικιών.
Αυτά τα μέτρα ήταν ένα «μαξιλάρι προστασίας» για την αγορά κατοικίας από την δίνη της ύφεσης που προκάλεσε ο κορονοϊος. Αλλά η ίδια η πανδημία έχει στην πραγματικότητα υπερτροφοδοτούμενες τιμές.
«Εάν κλειδώσετε τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού για μήνες, τότε [επανεκτιμούν γρήγορα] αυτό που θέλουν από τα σπίτια τους», δήλωσε ο Richard Donnell, διευθυντής έρευνας στην βρετανική πλατφόρμα ακινήτων, Zoopla.
Καθώς οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταμορφώσουν τα σπίτια σε γραφεία και αίθουσες διδασκαλίας, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για ξεκινήσει ένας «αγώνας για χώρο». Οι πιο εύποροι σε αρκετές χώρες έχουν εγκαταλείψει τις πόλεις για μεγαλύτερα σπίτια στα προάστια με περισσότερο υπαίθριο χώρο, με την προσδοκία ότι δεν θα χρειαστεί να μετακινούνται στα κεντρικά γραφεία συχνά, ακόμη και μετά τη λήξη της πανδημίας.
Πολλοί από αυτούς είναι οικονομικά σε καλύτερη θέση από ό, τι πριν από το χτύπημα της πανδημίας, δεδομένου ότι έχουν ξοδέψει λιγότερα σε διακοπές και φαγητό, και επομένως μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα για το σπίτι. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πόλεις που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Λονδίνο, όπως το Bishop’s Stortford και το Winchester, έχουν δει τις αξίες των ακινήτων να αυξάνονται.