Πρώην σύμβουλος του Ομπάμα ψυχαναλύει τον Πούτιν: Πιστεύει ότι είναι σαν τους τσάρους, ότι έχει κληθεί από τον Θεό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «πιστεύει ότι είναι σαν τους τσάρους», την αυτοκρατορική δυναστεία που κυβέρνησε τη Ρωσία για αιώνες.

Τα παραπάνω δήλωσε Αμερικανίδα ειδικός που εργάστηκε στην πρώην κυβέρνηση Ομπάμα. «Ο Πούτιν έχει σίγουρα χρησιμοποιήσει τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για να εξυπηρετήσει τους στόχους του», δήλωσε την Κυριακή η Άννα Μακάντζου, πρώην διευθύντρια για τη Ρωσία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία, το CNN υπενθυμίζει ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε λειτουργήσει ιστορικά ως πυλώνας νομιμότητας και υποστήριξης για τους τσάρους Ρομανόφ. Όταν οι κομμουνιστές ριζοσπάστες ανέβηκαν στην εξουσία κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Μπολσεβίκων, στόχευσαν τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και γκρέμισαν εκκλησίες που ήταν τόπος λατρείας των τσάρων.

«Όμως, στα σχεδόν 26 χρόνια από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο ρόλος της Εκκλησίας έχει μεταμορφωθεί και τώρα προωθείται ενεργά από το Κρεμλίνο ως καθοριστικό χαρακτηριστικό της ρωσικής ταυτότητας. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, πρώην πράκτορας της KGB της άθεης Σοβιετικής Ένωσης, τώρα ασπάζεται τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό του. Ο Ρώσος ηγέτης εμφανίζεται συχνά στις εκπομπές της εθνικής τηλεόρασης να παρακολουθεί τις εκκλησιαστικές λειτουργίες και να αποδίδει σεβασμό στην ηγεσία της εκκλησίας», επισημαίνει το CNN.

«Καθώς ο Πούτιν εντείνει την επίθεσή του στην Ουκρανία, ορισμένοι διεθνείς παρατηρητές σχολίασαν ότι μπορεί “να προσπαθήσει να ανοικοδομήσει την ΕΣΣΔ”, είπε η Μακάντζου, αναφερόμενη στη Σοβιετική Ένωση που διήρκεσε από το 1922 έως το 1991. «Νομίζω ότι αυτό δεν είναι σωστό – προσπαθεί να τη γυρίσει πίσω στο 1889», συνέχισε

Τότε, «οι τσάροι νόμιζαν ότι ουσιαστικά είχαν οριστεί από τον Θεό για να κυβερνούν τη Ρωσία», πρόσθεσε. «Πιστεύω στην πραγματικότητα ότι ο Πούτιν πιστεύει ότι είναι σαν τους τσάρους, πιθανώς κλήθηκε από τον Θεό για να ελέγξει και να αποκαταστήσει τη δόξα της ρωσικής αυτοκρατορίας».

Start typing and press Enter to search