Κατά της Ένωσης ανταποκριτών ξένου τύπου του Χόλιγουντ (HFPA), που απονέμουν κάθε χρόνο τις Χρυσές Σφαίρες, στρέφεται με επιστολή της, η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον.

Μετά τις αποκαλύψεις για σεξισμό και ρατσισμό από πλευράς τους, προτρέπει τη βιομηχανία του κινηματογράφου να «αποχωρήσει» από την ένωση. Σε μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωσή της στο Variety, η ηθοποιός αναφέρει ότι «το HFPA είναι ένας οργανισμός που νομιμοποιήθηκε από τους ομοειδείς του Χάρβεϊ Γουάινστιν για να συγκεντρώσει δυναμική για την αναγνώριση της Ακαδημίας».

Αποκάλυψε ότι η ίδια απέχει από τις συνεντεύξεις Τύπου της HFPA λόγω «σεξιστικών ερωτήσεων και παρατηρήσεων» και τόνισε ότι πιστεύει πως η βιομηχανία πρέπει να αποστασιοποιηθεί από την  ένωση, εκτός εάν εφαρμοστούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

«Ως ηθοποιός που προωθεί μια ταινία, κάποιος αναμένεται να συμμετάσχει στην σεζόν των βραβείων παρακολουθώντας συνεντεύξεις τύπου καθώς και τελετές βραβείων.

»Στο παρελθόν, αυτό σήμαινε πως συχνά θα ερχόσουν αντιμέτωπος με σεξιστικές ερωτήσεις και παρατηρήσεις από ορισμένα μέλη του HFPA, στα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης. Είναι ο ακριβής λόγος για τον οποίο, για πολλά χρόνια, αρνούμαι να συμμετάσχω στα συνέδρια τους» είπε η ηθοποιός.

«Το HFPA είναι ένας οργανισμός που νομιμοποιήθηκε από τους ομοειδής του Χάρβεϊ Γουάινστιν για να συγκεντρώσει δυναμική για την αναγνώριση της Ακαδημίας και η βιομηχανία ακολούθησε την ίδια πορεία. Εκτός αν υπάρξει η απαραίτητη και θεμελιώδης μεταρρύθμιση εντός του οργανισμού, πιστεύω ότι είναι καιρός να κάνουμε ένα βήμα πίσω από το HFPA και να επικεντρωθούμε στη σημασία και τη δύναμη της ενότητας εντός των συνδικάτων μας και της βιομηχανίας στο σύνολό της» πρόσθεσε η Γιόχανσον.

Η στάση της ηθοποιού ακολουθεί μια επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του Netflix, Ted Sarandos, την Παρασκευή προς τον οργανισμό που δηλώνει ότι ο κολοσσός του streaming, δεν θα συμμετάσχει στις Χρυσές Σφαίρες, εκτός εάν η ομάδα δεσμευτεί για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.

Ως αποτέλεσμα, είπε, πως το Netflix «σταματά κάθε δραστηριότητα με την ένωσή σας, έως ότου γίνουν πιο ουσιαστικές αλλαγές».

Το Netflix έχει μεγάλο βάρος στις Χρυσές Σφαίρες, με 42 υποψηφιότητες φέτος και έξι νίκες, συμπεριλαμβανομένων των The Crown, The Queen’s Gambit και άλλα.

Ακολούθησε η επικεφαλής των Amazon Studios, Jennifer Salke, η οποία είπε σε μια δήλωση ότι η Amazon «δεν συνεργάστηκε με το HFPA από τότε που τέθηκαν για πρώτη φορά αυτά τα ζητήματα, και όπως και η υπόλοιπη βιομηχανία, περιμένουμε μια ειλικρινή και σημαντική επίλυση πριν προχωρήσουμε ».

Παράλληλα, σχεδόν 100 εταιρείες δημοσίων σχέσεων που εκπροσωπούν τη βιομηχανία του κινηματογράφου δήλωσαν ότι «θα συνεχίσουν να απέχουν από οποιαδήποτε εγκριθείσα από το HFPA εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένων των συνεντεύξεων Τύπου, εκτός και αν αυτά τα ζητήματα φωτιστούν λεπτομερώς με σταθερή δέσμευση για ένα χρονοδιάγραμμα».

 Ο νικητής της Χρυσής Σφαίρας, Mark Ruffalo με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε πως «δεν μπορεί να αισθανθεί περήφανος ή χαρούμενος που είναι αποδέκτης αυτού του βραβείου», εκτός εάν ο οργανισμός αλλάξει.

 Μια ημέρα νωρίτερα, περίπου 75 από τα 86 μέλη του HFPA ψήφισαν υπέρ μιας πρότασης αναθεώρησης, που υπέβαλε το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης.

Το HFPA δέχθηκε για πρώτη φορά πυρά τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από μια έρευνα των Los Angeles Times που αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι δεν είχαν ούτε ένα μαύρο μέλος στις τάξεις τους για διάστημα πάνω από δύο δεκαετίες.

Το HFPA λειτουργεί για χρόνια ως προάγγελος των Όσκαρ, και κατά κάποιο τρόπο χρησιμοποιείται για την προώθηση της βιομηχανίας για την επόμενη τελετή.

Όμως, η καταστροφική έκθεση των Los Angeles Times νωρίτερα αυτό το έτος, απεικόνισε το HFPA ως ψευδο-σιωπηλό ταμείο για ημι-συνταξιούχους, ξένους διαπιστευμένους και συχνά σκοτεινούς δημοσιογράφους και κριτικούς της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Τον Απρίλιο, το HFPA επλήγη και πάλι, με αρνητική δημοσιότητα, όταν αποκαλύφθηκε ότι ένας πρώην πρόεδρος, ο Phil Berk, είχε στείλει ένα email σε μέλη που αποκαλούσαν το Black Lives Matter «ένα κίνημα μίσους». Ο Berk απομακρύνθηκε τότε από το HFPA.