Εμβολιασμούς σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών ίσως και πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μελετά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Σκουτέλης.

«Νομίζω ότι είναι επί θύρας πρώτα η έγκριση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 15 ετών. Περιμένουμε το «πράσινο» φως από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και τον Σεπτέμβριο πιθανώς τα παιδιά θα πάνε εμβολιασμένα στα σχολεία», αναφέρει ο κ. Σκουτέλης, σημειώνοντας ότι το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer είναι εγκεκριμένο για τους 16 και άνω, ενώ το AstraZeneca έχει έγκριση για 18 ετών και άνω.

Το πρώτο βήμα έγινε στις ΗΠΑ, όπου άνοιξε ο «δρόμος» για τον εμβολιασμό των ανηλίκων

Σημειώνεται ότι οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν για πρώτη φορά τη χρήση εμβολίου κατά της Covid-19 σε παιδιά, ανοίγοντας τον «δρόμο» για τη ανοσοποίηση πολλών ανηλίκων πριν από το άνοιγμα των θερινών κατασκηνώσεων και το ξεκίνημα της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας 16 ετών και άνω έχουν λάβει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) γνωστοποίησε πριν από λίγες μέρες την απόφασή του να διευρύνει τη χρήση του εν λόγω σκευάσματος και σε παιδιά 12 -15 ετών. Το βήμα έγινε μετά από μελέτη σε 2.260 εφήβους, στην οποία διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο – που χορηγείται σε δύο δόσεις – ήταν ασφαλές για αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η Pfizer δήλωσε πρόσφατα ότι αναμένει να καταθέσει αίτημα στον FDA τον Σεπτέμβριο για έγκριση της χρήσης του εμβολίου της σε παιδιά 2-11 ετών εάν είναι θετικά τα αποτελέσματα των μελετών.

Παράλληλα, από το τέλος του μήνα και οι κάτοικοι του Καναδά θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό των παιδιών τους (12-17 ετών). Η απόφαση αυτή βασίστηκε στα δεδομένα της πρόσφατης φασης-3 κλινικής μελέτης της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου της Pfizer για παιδιά (12-15 χρονών). Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής (Ν=2,200 παιδιά) έδειξαν ότι τα παιδιά της ηλικίας αυτής δημιουργούν ακόμη υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων από τους ενήλικες και η προστασία από συμπτωματικό COVID-19 στην δοκιμή ήταν 100%. Τα εμβόλια δεν έδειξαν κανένα απολύτως σημάδι πιθανής ανησυχητικής παρενέργειας πέραν των γνωστών συμπτωμάτων της επόμενης μέρας όπως: πόνος στον ώμο, πονοκέφαλος, κόπωση κ.τ.λ.

Ο εμβολιαστικός ρυθμός πρέπει να επαυξηθεί για να μειωθούν οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας

Σχολιάζοντας την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας ο κ. Σκουτέλης δεν κρύβει την ικανοποίηση του για τους χιλιάδες εμβολιασμούς που γίνονται καθημερινά, ωστόσο σημειώνει ότι «πρέπει να διατηρηθεί και ενδεχομένως να επαυξηθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός ώστε να καλυφθεί άμεσα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού με στόχο να εξασφαλιστεί μια αρκετά ικανοποιητική ανοσία της κοινότητας».

Ο χρόνος στην προκειμένη περίπτωση είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για να μειωθούν οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας, όπως οι θάνατοι και οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ όσο και για να προλάβει η ανθρωπότητα τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.