Σταικούρας: Μειώσεις φόρων στις μεταφορές και την εστίαση, μέχρι τον Σεπτέμβριο
Με την ανησυχία στην εστίαση λόγω συσσωρευμένων χρεών αλλά και θολού ορίζοντα επανεκκίνησης να έχει κτυπήσει «κόκκινο» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσπαθεί να στείλει μήνυμα ελπίδας στον κλάδο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «θα δείτε μειώσεις ή επεκτάσεις φόρων στις μεταφορές και την εστίαση, μέχρι τον Σεπτέμβριο».
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου πριν δυο μέρες αναφέρθηκε στον κίνδυνο να υπάρξουν 200.000 λουκέτα, ενώ τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα οποία αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, δείχνουν ότι κάθε εβδομάδα lockdown στοιχίζει στην οικονομία 750 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της αγοράς σημειώνοντας ότι αυτό θα το αποφασίσει η Επιτροπή των Ειδικών.
«Όταν αποφασίστηκε η παράταση, η επέκταση και η διεύρυνση του λοκντάουν μέχρι τις 16 Μαρτίου το κόστος αυτών των 12 ημερών ήταν 1,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, περίπου 50% απώλειας εσόδων και 50% αύξηση δαπανών, εκ των οποίων ένα σημαντικό κομμάτι, 520 εκατ. ευρώ είναι από το λιανεμπόριο. Όσο αυτό παρατείνεται κι επεκτείνεται τόσο θα προσεγγίζουμε ένα δημοσιονομικό κόστος που σε μηνιαία βάση είναι 3 δισ. ευρώ», επισήμανε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι δικαιούχοι του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία θα ανέλθει περίπου στο 1 δισ. ευρώ, δε θα είναι λιγότεροι συγκριτικά με τους προηγούμενους κύκλους. «Στην Επιστρεπτέα 6 που ακούστηκε ότι έκαναν πολλοί αίτηση και κόψαμε αρκετούς, θέλω να πω ότι 136.481 επιχειρήσεις δήλωσαν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ 175.855 επιχειρήσεις δεν είχαν μείωση τζίρου πάνω από 20%».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης το 2022, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις, αλλά το σημαντικό είναι οι πολίτες να δουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει στα ευρωπαϊκά φόρα, έτσι ώστε να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία για το 2022. «Και τα επεκτατικά μέτρα που έχουμε, δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, να μην αποσυρθούν στην Ευρώπη, αλλά μόνο όταν είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν ικανοποιητικοί ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας ώστε αυτοί οι αριθμοί να οδηγήσουν σε δημοσιονομική προσαρμογή κι όχι μέτρα λιτότητας», υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφηκαν απώλειες τζίρου 2,3 δισ ευρώ ή 37,7% συνολικά στον κλάδο, ενώ έρευνες ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών τους που αντιστοιχούσε σε 51,7%.