Μέτρα 3 δισεκ. αναμένεται να τρέξουν το επόμενο διάστημα στην πραγματική οικονομία σύμφωνα με όσα σημείωσε μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο MEGA Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Όπως παράλληλα τόνισε σε βάθος χρόνου η ανάταξη των δημόσιων οικονομικών θα γίνει μέσω της ανάπτυξης, της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του τουρισμού κτλ και όχι μέτρων λιτότητας.

Ειδικότερα τη μονιμοποίηση μειώσεων φόρων ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι αυτές θα εξετασθούν υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας. «Προβλέπουμε φέτος έλλειμμα 7% και μηδενισμό του το 2022. Σταδιακά θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης και μαζί με την ανάκαμψη, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διασφαλίσουμε μια δημοσιονομική ισορροπία και αι όχι με μέτρα λιτότητας» τόνισε και προσέθεσε: «Έχουμε πόρους και χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα με μηδενικούς κόστος δανεισμού. Ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από πέρυσι, ενώ υπάρχει μια αύξηση των καταθέσεων» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας περιγράφοντας τα σημεία όπου θα «πατήσει» η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Στο μεταξύ όπως τόνισε τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα ανέλθουν στα 3 δισεκ τους επόμενους μήνες και σταδιακά μόνο θα αποσύρονται.

Αναλυτικά όπως είπε

• Χτες πληρώθηκαν υπόλοιπα ύψους 62,7 εκ. από το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 σε 20. 359 δικαιούχους

Πιστώθηκαν 167 εκατομμύρθα ευρώ στην εστίαση ήδη από τη Μεγάλη Εβδομάδα μέσω της Επιστρεπτέας 7.

• Υπάρχουν τα μηδενικά ενοίκια και το Μάιο. Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας εκκρεμούν κάποια υπόλοιπα μηνών για ιδιοκτήτες. Επίσης ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσης Απριλίου θα είναι αντίστοιχος με το Φεβρουάριο καιτο Μάρτιο , δηλαδή, με προκαταβολή.

• Τρέχει το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, όπου 22.921 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί, ενώ θα δοθεί και μια παράταση μέχρι τέλος του μήνα.

• Προωθούνται τα στοχευμένα προγράμματα του ΥΠΑΝ.

• Αναμένεται να τρέξει και το πρόγραμμα κάλυψης μέρους των παγίων δαπανών. Όπως είπε προβλέπεται πριν το τέλος Μάιου να ξεκινήσει η πρώτη φάση, μέχρι 10 Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα για να τρέξει η δεύτερη φάση. Εκεί θα γίνει η κατανομή των ποσών ώστε να πιστωθούν οι λογαριασμοί και το επόμενο διάστημα να μην πληρώνει ο δικαιούχος φόρους εισφορές κτλ με το πιστωτικό σημείωμα. Όπως εκτίμησε στο τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για να αρχίσει αρχές Ιουλίου να τρέχει το πρόγραμμα κάλυψης των παγίων μέχρι το τέλος του έτους.

Αναμένεται να τρέξει η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού όπου η πλατφόρμα θα ανοίξει μέχρι τις 17 Μάη και τα ποσά θα καταβληθούν μέχρι τέλος του μήνα.

Σε σχέση με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δε προβλέπεται νέα φάση. «Από τις 700 χιλ επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση 250 χιλ είχαν αύξηση τζίρου το 2021 και 148 χιλ δεν είχαν τον ελάχιστο τζίρο αναφοράς ενώ στην εστίαση 8.000 επιχειρήσεις άνοιξαν το 2020» ανέφερε απαντώντας σε ρώτημα για τον αποκλεισμό πολλών επιχειρήσεων από την 7η φάση του μέτρου.

«Ένας μεγάλος αριθμός καταθέτει αιτήσεις ενώ ξέρει ότι δεν είναι δικαιούχοι». Παράλληλα σημείωσε ότι προβλέπεται παράταση 2 ημερών στην υποβολή των οριστικών αιτήσεων μια και υπάρχει μια αναβάθμιση προγραμμάτων στην ΑΑΔΕ.

Οι δηλώσεις

Παράλληλα όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.σε δύο εβδομάδες περίπου αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Εκτιμούμε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα σε 2 εβδομάδες η μια και θα πρέπει να ενσωματωθούν ότι οι αλλαγές που αφορούν τη μείωση προκαταβολής φόρου, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τις άλλες παρεμβάσεις που κάναμε μετά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς».

Όπως ανέφερε οι αλλαγές ενσωματώνονται πιο νωρίς σε σχέση με πέρυσι οπότε εν μέσω καλοκαιριού καλούνταν οι λογιστές να υποβάλουν τροποιητικές δηλώσεις.

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι μέχρι τέλος Ιουλίου ο θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα ωστόσο αν κάποιος/α καταθέσει τη δήλωσή του τον Αύγουστο δε θα κριθεί εκπρόθεσμός/η αλλά θα πρέπει να καταβάλλει διπλή δόση μέχρι τέλος Αυγούστου. Συνολικά σε 8 δόσεις θα γίνει η εξόφληση και όσοι/ες πληρώσουν εφάπαξ το ποσό τον Ιούλιο θα έχουν έκπτωση 3%.

Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα αποπληρωθεί σ 6 δόσεις. «Δε θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει η μείωση του 22%» τόνισε και ξεκαθάρισε ότι δε θα αλλάξουν φέτος οι τιμές των αντικειμενικών αξιών. «Θα τρέξει η άσκηση και εκεί καθώς υπάρχει η δέσμευση για μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα δούμε πώς θα ενσωματώσουμε την υπεσχημένη μείωση του 8%» τόνισε. Ουσιαστικά παρέπεμψε για του χρόνου τις όποιες αλλαγές στις τιμές ζώνης που θα σημάνουν βέβαια και αυξήσεις σε κάποιες περιοχές. Εκεί, όπως τονίστηκε, θα καταβληθεί η προσπάθεια να περάσουν οι υπεσχημένες μειώσεις του 8%, ώστε αφενός να διατηρηθεί η διασφάλιση εσόδων γύρω στα 2,4 δισεκ. από τον ΕΝΦΙΑ χωρίς σοβαρές επιβαρύνσεις τους ιδιόκτητες συγκεκριμένων περιοχών.