Απόβαση στην Ελλάδα φέρεται πως ετοιμάζουν να κάνουν στην Ελλάδα τα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ, με τις εξελίξεις να προχωρούν με γοργούς ρυθμούε το τελευταίο διάστημα.

Ηδη η Ελλάδα αποκτά το πρώτο στούντιο διεθνών προδιαγραφών στα «Πλατάνια» της Θέρμης Θεσσαλονίκης, μια επένδυση άνω των 30 εκατ. ευρώ, χάρη στην αμερικανική Millennium Media και της εταιρείας «Βασιλικά Θέρμης» που συνδέεται με την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Nu Boyana Hellenic. Σημειώνεται πως η εταιρεία «Βασιλικά Θέρμης» και η Nu Boyana Hellenic ανήκουν στον Ελληνα επιχειρηματία Γιάννη Καλαφάτη και τον συνεταίρο του Γιαρίβ Λερνέρ που ελέγχει τη Millennium Media, μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής ταινιών του Χόλιγουντ.
Το… ελληνικό Χόλιγουντ

Στα σκαριά φαίνεται πως είναι και το στούντιο επεξεργασίας (post-production) ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων στο Ελληνικό, την ώρα που αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για το «ελληνικό Χόλιγουντ», που θα υλοποιήσει η εταιρεία.

Στη συνέχεια, αναμένεται η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για την ένταξη της επένδυσης 50 εκατ. ευρώ στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων, ώστε να εκκινήσει το έργο. Σημειώνεται ότι το project αναμένεται να δημιουργήσει 110 νέες θέσεις εργασίες, σύμφωνα με το business plan που έχει κατατεθεί.

Όπως έχει γίνει γνωστό, μέχρι αυτή την ώρα, το στούντιο κινηματογραφικής παραγωγής στη Θέρμη (στις παλιές σιταποθήκες Κορδογιάννη, οι οποίες βρίσκονται πάνω στον δρόμο Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου), θα έχει συνολική επιφάνεια 11.184 τ.μ. και θα διαθέτει χώρους εξωτερικών γυρισμάτων 12.376 τ.μ. Την ίδια ώρα, η δεύτερη εγκατάσταση post production, θα βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση της εταιρείας «Βασιλικά Θέρμης» στο Ελληνικό, με συνολική επιφάνεια 3.511 τ.μ., κοντά στην έκταση της Lamda Development


Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει καταστεί ελκυστικός προορισμός για κινηματογραφικές παραγωγές (όπως το «The Enforcer» με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας, το «The Expendables 4» με τους Τζέισον Στέιθαμ και Σιλβέστερ Σταλόνε και το «Glass Onion: A Knives Out Mystery» με τον Ντάνιελ Κρεγκ). Αυτό συμβαίνει και λόγω και των επενδυτικών κινήτρων (cash rebate), που αντιστοιχούν σε επιχορήγηση άπό τον ΕΚΟΜΕ του 40% των επιλέξιμων δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγο καιρό, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) είχε υπολογίσει, ότι εάν, κάθε χρόνο, γυρίζονταν στη χώρα 20 ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, της τάξεως των 450.000 ευρώ καθεμία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξανόταν κατά 14,2 εκατ. ευρώ.

Εάν για τις ανάγκες μιας παραγωγής δαπανιόνταν στην Ελλάδα 25 εκατ. ευρώ, το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 39 εκατ. ευρώ και στη διάρκεια των γυρισμάτων θα δημιουργούνταν 755 θέσεις εργασίας, ενώ τα οικονομικά οφέλη μεγιστοποιούνται εάν ληφθεί υπόψη η επίδραση στον τουρισμό από την προβολή των περιοχών όπου γίνονται τα εκάστοτε γυρίσματα.
Πηγή: ΟΤ