Στις 21 Μαΐου πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια για τους πολίτες 40-44
Ανοίγει στις 21/5 η πλατφόρμα για ραντεβού με όλα τα εμβόλια για όσους έχουν ηλικία μεταξύ 40-44 όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο covid 19. Η ομάδα αυτή μέχρι σήμερα είχε επιλογή μόνο το εμβόλιο AstraZeneca. Την ίδια στιγμή η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε ότι η επιστημονική κοινότητα είναι προβληματισμένη σχετικά με τις μεταλλάξεις και μάλιστα και με την Αθηναϊκή, ενώ τόνισε πως ακόμη αναμένονται νέα σχετικά τη διπλή θρόμβωση που εμφάνισε ο 35χρονος στο ΠΑΓΝΗ μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca.
Ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ακόμη ότι σε γενικές γραμμές τα νησιά είναι πρόθυμα να εμβολιαστούν, με σημαντικές εξαιρέσεις όμως σε Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Λήμνο, Λέσβο και Σάμο.
Διάρκεια ανοσίας
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στη διάρκεια της φυσικής ανοσίας στον κορονοϊό – η οποίας προκύπτει μετά από λοίμωξη με τον ιό
Σύμφωνα, με μελέτη της Γαλλίας και του Στασβούργου είναι προοπτική και συμπεριέλαβε 1.309 επαγγελματίες υγείας που νόσησαν από τον κορονοϊό και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν. «Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά» καθώς είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά από φυσική λοίμωξη για 1 χρόνο και την κατά 96% μείωση κινδύνου επαναλοίμωξης.
Παράλληλα, καλύπτονται με τα αντισώματα και μεταλλάξεις κάποιες όπως του βρετανικού στελέχους όπως και του νοτιοαφρικανικού.
Στην ίδια μελέτη, 1 δόση εμβολίου προκάλεσε εξουδετερωτικά αντισώματα , μία αντίδραση που βλέπουμε στους επαναληπτικούς εμβολιασμούς, στις αναμνηστικές δόσεις ενώ αυτά τα αντισώματα από τα εμβόλια ήταν αποτελεσματικά και στις συνήθεις μεταλλάξεις.
Ας σημειωθεί ότι ο έλεγχος της κυτταρικής ανοσίας (παράλληλα με τον ορολογικό έλεγχο) δίνει αποτελέσματα που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ανοσία είναι πολύ μακρύτερη από την διάρκεια του ενός χρόνου.
Γι’ αυτό, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέρει σήμερα μετά από νόσηση να γίνεται 1 δόση εμβολίου που παίζει το ρόλο της επαναληπτικής δόσης.
«Έτσι, 2 επιχειρήματα που επικαλούνται συνήθως οι διστακτικοί με τα εμβόλια για μικρή διάρκεια προστασίας ή μη λειτουργία έναντι των μεταλλάξεων, δεν ευσταθούν» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.
Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ακόμη ότι «Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.817.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 26,8% και περισσότερο από 1.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15,4%».
Συμπλήρωσε ακόμη ότι σήμερα λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα και μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300.
Μέχρι τέλος Μαΐου, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,6 εκατ. πολίτες. Με μία δόση περίπου 3,5 εκατομμύρια ήτοι ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις πάνω από 2 εκατομμύρια ποσοστό 20%. Σε σχέση με τις παραδόσεις για τον Μάιο, από τη Pfizer αναμένονται 1.860.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις, την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει 348.000 δόσεις και 500.000 τον Ιούνιο