Η κατανάλωση αρκετού νερού και γενικότερα υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελεί μια συνηθισμένη ιατρική συμβουλή, η οποία έχει αποκρυσταλλωθεί στην κατανάλωση οκτώ ποτηριών 250 ml νερό ημερησίως ή δύο λίτρων νερό, αν προτιμάτε.
Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας γίνεται αναφορά σε 6-8 ποτήρια ημερησίως.
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία πραγματοποίησαν μια μελέτη, τα ευρήματα της οποίας καταρρίπτουν τον κανόνα των οκτώ ποτηριών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα των 2 λίτρων νερού ημερησίως είναι μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος και ειδικά εκείνοι που ζουν σε περιοχές με ήπιο κλίμα και μικρότερη από όση χρειάζονται άνθρωποι που ανήκουν σε διάφορες ειδικές κατηγορίες.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι περίπου 1,5 λίτρο νερό ημερησίως είναι αρκετό για τους ενήλικες, δεδομένου ότι η μισή ποσότητα νερού που καταναλώνει κάποιος ημερησίως προσλαμβάνεται και από την τροφή. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μελετώντας 5.600 άτομα ηλικίας από νεογνά μόλις 8 ημερών μέχρι υπερήλικες 96 ετών, από 23 χώρες.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έπιναν ένα ποτήρι νερό στο οποίο ορισμένα από τα μόρια υδρογόνου είχαν αντικατασταθεί από ένα ισότοπο δευτέριου.
Το ισότοπο λειτούργησε ως δείκτης για το επίπεδο απορρόφησης του νερού από τον ανθρώπινο οργανισμό. Διαπιστώθηκε ότι όσοι ζουν σε περιβάλλον που συνδυάζει υψηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας, οι αθλητές, οι γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή θηλάζουν, καθώς και άτομα που για οποιονδήποτε λόγο έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα, χρειάζονται περισσότερα από 2 λίτρα νερό την ημέρα και, μάλιστα, οι πολύ ενεργοί σωματικά άνδρες ηλικίας 20-35 ετών μπορεί να χρειάζονται πάνω από τέσσερα λίτρα νερό ημερησίως, αλλά πρέπει να πίνουν περίπου 3,5 λίτρα, αφού το υπόλοιπο νερό το παράγει ο οργανισμός από μόνος του, με τους δικούς του βιολογικούς μηχανισμούς.
Πηγή: Protagon.gr