Τέλος στα προϊόντα – «μαϊμού» βάζει συμμαχία… πολυτελείας μεταξύ τριών οίκων μόδας παγκόσμιου βεληνεκούς.

Μια απόφαση – «τομή» για το μέλλον της βιομηχανίας ενδυμάτων και αξεσουάρ πήραν τρεις οίκοι μόδας παγκόσμιου διαμετρήματος, που τα δημιουργήματά τους τους κατακλύζουν τις πολυτελείς αγορές όλου του πλανήτη, ώστε να σταματήσουν την αντιγραφή των προϊόντων τους.
Πρόκειται για τις μάρκες Λουί Βιτόν, Πράντα και Καρτιέ, που είναι οι τοπ οίκοι μόδας, των οποίων τα προϊόντα (ρούχα, τσάντες, κοσμήματα κ.λπ.) είναι βασικοί στόχοι κυκλωμάτων ανά τον κόσμο που τα αντιγράφουν και τα πλασάρουν στις αγορές ως αυθεντικά, αποκομίζοντας παράνομα κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι εταιρείες αυτές έχασαν από την κυκλοφορία προϊόντων – «μαϊμούδων» σχεδόν 98 δισεκατομμύρια δολάρια, μόνο το 2017. Όπως επισημαίνουν στελέχη των εταιρειών αυτών, «δεν χάνουν μόνο σε χρήματα, αλλά και σε φήμη, καθώς πολλές φορές οι καταναλωτές αγοράζουν ελαττωματικά προϊόντα χωρίς να το γνωρίζουν».
Ενώνουν τις δυνάμεις τους με την τεχνολογία

Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, οι εταιρείες αυτές αποφάσισαν να… ενώσουν τις δυνάμεις τους και να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία, προς αποφυγή της δημιουργίας ελαττωματικών αντιγράφων.

Οι τρεις… σωματοφύλακες, λοιπόν, ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας το Aura Blockchain Consortium, μια καινοτόμο – όπως χαρακτηρίζεται – πρωτοβουλία, που προστατεύει τις δημιουργίες, αλλά και τα δικαιώματα που έχουν σε αυτές οι συγκεκριμένοι οίκο μόδας.
Όπως αναφέρει το CNN, οι συγκεκριμένες πολυεθνικές χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain από το 2021, προκειμένου να πετύχουν ένα ψηφιακό καίριο πλήγμα σε όσους θέλουν να αντιγράψουν τα προϊόντα τους, αδιαφορώντας για την ποιότητα και το τελικό αποτέλεσμα.

Η τεχνολογία blockchain είναι μια επαναστατική μέθοδος που χρησιμοποιείται από τα μέσα της δεκαετίας σε διάφορους κλάδους της οικονομίας και σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου, μπορεί να φέρει μια πραγματική επανάσταση στην υπάρχουσα πραγματικότητα. Και τούτο, γιατί με την χρήση της τεχνολογίας ουσιαστικά προστατεύεται η αυθεντικότητα διαφόρων προϊόντων, που μπορεί να είναι από μια τσάντα, μέχρι ακόμα και τα προσωπικά δεδομένα που μπορεί να διατηρεί μια εταιρεία στη βάση δεδομένων της.
Μοναδική ψηφιακή ταυτότητα

Στην περίπτωση της Λουι Βιτόν, της Πράντα και της Καρτιέ, η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται για να δίνει στα προϊόντα των εταιρειών αυτών μια μοναδική ψηφιακή «ταυτότητα», που κατοχυρώνει την αυθεντικότητα του προϊόντος που αγοράζει ένας καταναλωτής.

Μέσω του Aura Blockchain Consortium, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε στις αρχές του 2022, οι συγκεκριμένες εταιρείες εξασφαλίζουν ότι δεν θα δημιουργηθούν αντίγραφα τω προϊόντων τους, χωρίς την έγκρισή τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αυξήσουν και με αυτόν τον τρόπο τα κέρδη τους, μιας και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να τους πληρώσει «δικαιώματα», προκειμένου να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, τη συγκεκριμένη τεχνολογία που προς το παρόν θεωρείται ιδιαίτερα ακριβή στην χρήση της, εφαρμόζουν άλλες 20 περίπου εταιρείες ενδυμάτων και αξεσουάρ ανά τον κόσμο.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί και για τη δημιουργία των bytcoins, η αγορά των οποίων το τελευταίο διάστημα γνωρίζει κάθετη πτώση.