Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ  Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις συνομιλίες τους στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας εν μέσω του σκανδάλου που έχει προκαλέσει η εκτροπή από τις λευκορωσικές αρχές της πορείας του αεροσκάφους της Ryan Air που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους προς το Μινσκ για την σύλληψη αντικαθεστωτικού λευκορώσου δημοσιογράφου.

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος είπε πως δεν είχε καμία σχέση με την εκτροπή της πτήσης ενώ ο Ρώσος ομόλογος του τον στήριξε πλήρως. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η χθεσινή ήταν η ημέρα των επίσημων συνομιλιών και η σημερινή, η ημέρα των άτυπων συνομιλιών την οποία εκμεταλλεύθηκαν οι δύο «για να κάνουν μία βόλτα με σκάφος». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Πούτιν και Λουκασένκο συζήτησαν θέματα «οικονομικής συνεργασίας» και «αντιμετώπισης της πανδημίας», αλλά επίσης και το περιστατικό με το αεροσκάφος της RyanAir.

«Ο Λουκασένκο έδωσε στον ομόλογό του λεπτομερείς πληροφορίες για ό,τι συνέβη στο αεροσκάφος της RyanAir», είπε ο Πεσκόφ προσθέτοντας ότι «η Μόσχα δεν είναι αδιάφορη για την τύχη της Ρωσίδας Σοφία Σαπέγκα», της φίλης του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς, η οποία συνελήφθη μαζί του.

Το Κρεμλίνο επέμεινε ότι ο Λουκασένκο «δεν διατύπωσε αιτήματα για επιπλέον οικονομική βοήθεια» προς την Ρωσία, η οποία είναι ο βασικός πιστωτής της Λευκορωσίας, αλλά οι δύο συμφώνησαν να εργασθούν «για την οργάνωση της αεροπορικής σύνδεσης» ανάμεσα στις δύο χώρες, με δεδομένα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επανέλαβε ότι η Μόσχα επιθυμεί «εις βάθος έρευνα» για τις συνθήκες του περιστατικού και κατηγόρησε την Δύση ότι «έβγαλε βεβιασμένα συμπεράσματα». Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Οpen στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινό, οι Πούτιν και Λουκασένκο εθεάθησαν να επιβαίνουν σε γιοτ και να πηγαίνουν για μπάνιο στη θάλασσα. Αργά και σταθερά, χωρίς ηχηρές δημόσιες δηλώσεις προωθείται το χτίσιμο του ενωσιακού κράτους Ρωσίας – Λευκορωσίας, καθώς η πίεση που ασκεί η Δύση έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη συνεργασία Πούτιν-Λουκασένκο. Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά φέτος που ο Λουκασένκο επισκέπτεται τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα επιμένει ότι κανένας Ρώσος δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή, ούτε είχε γνώση για το περιστατικό με το αεροπλάνο της RyanAir.

Συνασπισμός 27 χωρών, ανάμεσά του οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν με σημερινή τους ανακοίνωση την απελευθέρωση του Ρόμαν Προτάσοβιτς χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «σοκαριστική και χωρίς προηγούμενο ενέργεια, που συνιστά «κατά μέτωπον επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου».