Συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν: «Κανείς από τη διεθνή κοινότητα δεν πρόκειται να πάθει τίποτα -Οι γυναίκες έχουν δικαιώματα»

Με απαγγελία από το Κοράνι άρχισε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, την πρώτη συνέντευξη Τύπου του κινήματος στην Καμπούλ.

Στη συνέχεια είπε στους δημοσιογράφους ότι συγχαίρει το έθνος για τη νίκη αυτή, «είμαι υπερήφανος για όλο το έθνος». Πρόσθεσε ότι το Ισλαμικό Εμιράτο δεν κρατά καμιά κακία εναντίον κανενός. «Δεν θέλουμε κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό. Κανείς από την αμερικανική ή τη διεθνή κοινότητα δεν θα πάθει τίποτα», είπε ο Μουτζαχίντ.

Απαντήσεις στις ανησυχίες για τα δικαιώματα των γυναικών

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επιχείρησε να απαντήσει και στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με την τύχη των γυναικών στο Αφγανιστάν.

«Το ισλαμικό εμιράτο δεσμεύεται ως προς τα δικαιώματα των γυναικών εντός του πλαισίου της ισλαμικής σαρία» σημείωσε ο εκπρόσωπός τους και πρόσθεσε: «Οι αδερφές μας, έχουμε τα ίδια δικαιώματα, θα μπορούν να επωφεληθούν των δικαιωμάτων τους. Μπορούν να δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς και περιοχές στη βάση των νόμων και των κανονισμών, όπως την παιδεία, την υγεία και αλλού

 «Θα εργαστούν μαζί μας, πλάι πλάι με εμάς, και η διεθνής κοινότητα -αν έχει αμφιβολίες- θα θέλαμε να τη διαβεβαιώσουμε πως δεν θα υπάρξει καμία διάκριση εναντίον γυναικών, πάντοτε φυσικά εντός του πλαισίου που θέτουμε», κατέληξε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Τα ΜΜΕ δεν πρέπει να αντιβαίνουν τις «ισλαμικές αξίες»

Σε ένα δεύτερο μεγάλο αγκάθι, εκείνο της λειτουργίας των ΜΜΕ, ο Μουτζαχίντ σημείωσε πως «τίποτε δεν μπορεί να αντιβαίνει τις ισλαμικές αξίες».

Όπως είπε, εκείνο που θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους είναι πως «όταν πρόκειται για εθνικές διαφορές, θρησκευτικές διαφορές και εχθροπραξίες, αυτές δεν θα έπρεπε να προωθούνται από τα ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ θα πρέπει να εργάζονται για την ενότητα του έθνους».

Οι Ταλιμπάν ζητούν από τους νέους να παραμείνουν στο Αφγανιστάν

Τέλος, οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας, προκειμένου να αποτρέψουν τη μαζική φυγή Αφγανών από τη χώρα.

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους συμπατριώτες μας, είτε ήταν διερμηνείς, είτε είχαν στρατιωτική δραστηριότητα είτε ήταν απλοί πολίτες, όλοι τους λαμβάνουν χάρη. Κανείς δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί εκδικητικά», είπε.

«Οι νέοι με ταλέντο, που μεγάλωσαν εδώ, δεν επιθυμούμε να φύγουν. Αυτοί είναι το πλεονέκτημά μας, θέλουμε να μείνουν εδώ, να υπηρετήσουν την πατρίδα», συνέχισε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε πως κανείς δεν πρόκειται να χτυπήσει τις πόρτες τους, να τους ελέγξει ή να τους ανακρίνει για εκείνους με τους οποίους συνεργάζονταν ή για τους οποίους εργάζονταν ως διερμηνείς», σημείωσε ο εκπρόσωπος της νέας τάξης πραγμάτων στο Αφγανιστάν «Οι αλληλεπιδράσεις με άλλες χώρες θα συνεχιστούν», επισήμανε, για να προσθέσει: «Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς μας πόρους για την ανοικοδόμηση και την ευημερία

Οι Ταλιμπάν πρόσφεραν εγγυήσεις στον ΟΗΕ ότι μπορεί να συνεχιστεί το έργο της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων για το Αφγανιστάν, Ραμίζ Αλακμπάροφ, στο Reuters.

Βοήθεια ζητούν οι Ταλιμπάν για τις εναλλακτικές καλλιέργειες

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να μας βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε να έχουμε εναλλακτικές καλλιέργειες. Εάν μπορούμε να παρέχουμε εναλλακτικές καλλιέργειες στον λαό μας, τότε βεβαίως μπορούμε θέσουμε τέλος στην καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι από τώρα και στο εξής το Αφγανιστάν θα είναι μια χώρα χωρίς ναρκωτικά. Το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον κανενός και διαβεβαιώνουμε τη διεθνή κοινότητα γι’ αυτό, επισήμανε

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ :

https://www.youtube.com/watch?v=c63gvYAzOhM

Start typing and press Enter to search