Συνταγή για παστουρμαδόπιτα με φύλλο κρούστας και μπόλικο τυρί

Είναι ίσως η μόνη ελληνική πίτα που σερβίρεται ως μεζεδάκι στα καλύτερα μεζεδοπωλεία της Ελλάδας και εμείς έχουμε την καλύτερη συνταγή για να την ετοιμάσετε στο σπίτι.

Συχνά, η παστουρμαδόπιτα γίνεται με φύλλο σφολιάτας, γεγονός που δεν είναι φυσικά απαγορευτικό, όμως αφαιρεί λίγο από την κλασική γεύση της. Δοκιμάστε να κάνετε την πανεύκολη αυτή πίτα με χωριάτικο φύλλο ή ακόμη και με φύλλο κρούστας και θα δείτε τη διαφορά σε κάθε μπουκιά.

Υλικά

    2 χωριάτικα φύλλα για πίτα ή φύλλα κρούστας

    3 φέτες παστουρμά

    100 γρ. φέτα

    80 γρ. ένταμ

    1 ώριμη ντομάτα

    1 αυγό

    Eλαιόλαδο

    3 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση

    Ανοίγουμε το φύλλο για πίτα σε έναν πάγκο εργασίας. Αν έχουμε έτοιμο φύλλο, τότε φροντίζουμε να κόψουμε δύο φύλλα στη μέση.

    Αλείφουμε με λάδι την επιφάνεια ενός φύλλου και σκεπάζουμε με ένα ακόμη. Τοποθετούμε έτσι τέσσερα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο.

    Κόβουμε την τομάτα σε ροδέλες και στρώνουμε 6-7 εκατοστά από την άκρη, κατά μήκος, του φύλλου. Αφήνουμε περιθώριο στο πάνω και το κάτω μέρος του φύλλου.

    Απλώνουμε πάνω από τη ντομάτα τα τυριά τριμμένα και τέλος ανοίγουμε τις φέτες παστουρμά και τις μοιράζουμε πάνω από τα υπόλοιπα υλικά.

    Τυλίγουμε την άκρη του φύλλου πάνω από τα υλικά, διπλώνουμε το πάνω και το κάτω μέρος με τον ίδιο τρόπο και ξεκινάμε να τυλίγουμε την πίτα σε ρολό, διπλώνοντας συνεχώς το φύλλο προς τα μέσα, ώστε να θωρακίσουμε τη γέμιση. Καλό είναι να λαδώσουμε τις άκρες των φύλλων, ώστε να ψηθούν στον φούρνο.

    Στρώνουμε το ρολό με την ένωση προς τα κάτω, πάνω σε ταψάκι με λαδόκολλα.

    Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας και πασπαλίζουμε με σουσάμι αν το επιθυμούμε.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180oC για 40′ λεπτά περίπου, βάζοντας στο κάτω μέρος του φούρνου, ώστε να ψηθεί καλά και από κάτω

Start typing and press Enter to search