Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε πρώτος στον πρώτο γύρο της εκλογικής κούρσας για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συγκεντρώνοντας το 45,47% με 51. 615 ψήφους, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το 90,13% των εκλογικών τμημάτων (484 τμήματα από τα 537). Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η βουλευτής Έφη Αχτσιόγλου συγκεντρώνοντας το ποσοστό 36,21% με 41.098 ψήφους.

Οι υπόλοιποι εκ των υποψηφίων συγκέντρωσαν τα εξής ποσοστά: Νίκος Παππάς: 8,64% με 9.804 ψήφους Ευκλείδης Τσακαλώτος: 8,4% με 9.534 ψήφους Στέφανος Τζουμάκας: 1,28% με 1.457 ψήφουςΩς εκ τούτου, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος των εκλογών για την ηγεσία την επόμενη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.Συνολικά ψήφισαν 146.635 άτομα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Γιάννη Δρόσο.

Παράλληλα, ψήφισαν 1.211 κάτοικοι εξωτερικού σε περισσότερες από 20 χώρες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κασσελάκης ήταν ο τελευταίος που εισήλθε στην κούρσα αυτή, αφού ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου.Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Γιάννης Δρόσος, είπε ότι «η μεγάλη συμμετοχή αυτή ήταν μια συμμετοχή σε εκλογή για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αφορά βεβαίως την προεδρική εκλογή, κυρίως όμως η συμμετοχή αυτή -έτσι τη διαβάζουμε- είναι πείσμα ενός μεγάλου μέρους της Ελλάδας που αντιστέκεται και που επιμένει να βγει η χώρα μας από λάσπες και βούρκους, να σηκωθεί ο ήλιος πάνω από στάχτες και αποκαΐδια». Ο κ. Δρόσος τόνισε επιπλέον ότι «η συμμετοχή αυτή είναι η φωνή μιας κοινωνίας όπου το γενικευμένο ξεχαρβάλωμα κάθε δημόσιας δομής και φροντίδας και υπηρεσίας έχει γίνει πρόβλημα προσωπικό και οικογενειακό πολλών αν όχι όλων των Ελλήνων.

Ο κ. Δρόσος ευχαρίστησε όλες και όλους που στελέχωσαν τα 537 εκλογικά τμήματα, τους τεχνικούς συνεργάτες, «στελέχη που όργωσαν τη χώρα, χωρίς την αυταπάρνηση των οποίων δεν θα μπορούσε να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα».