Mπορεί να βρισκόμαστε στο σαββατοκύριακο που ανοίγει το φετινό τριώδιο και στην Πάτρα οι αποκριατικές εκδηλώσεις να βρίσκονται στο απώγειο τους, ωστόσο στην Πάτρα προέκυψε ένα πρόβλημα που αφορά στο γνωστό ύμνο του καρναβαλιού.

Εξώδικο προς την ΚΕΔΗΠ – Πατρινό Καρναβάλι, με το οποίο απαγορεύει τη χρήση και μετάδοση του τραγουδιού του «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα» και όλων των υπολοίπων αποκριάτικων συνθέσεών του, απέστειλε ο Τάσος Μαραγκός.

Αυτό σημαίνει ότι ο αδιαφιλονίκητος «ύμνος» του Πατρινού Καρναβαλιού, καθώς και όλα τα άλλα κοσμαγάπητα τραγούδια του πατρινού δημιουργού, δεν θα μπορούν να ακουστούν σε καμία εκδήλωση του Δήμου Πατρέων, ούτε φυσικά στις παρελάσεις του θεσμού.
Οι παραβιάσεις που οδηγούν στο εξώδικο

Οπως αποκαλύπτει, σήμερα η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο καταξιωμένος πατρινός μουσικοσυνθέτης προέβη σε αυτό το μέτρο, ως ύστατο μέσο προκειμένου να προασπίσει όχι μόνο το πνευματικό του έργο, αλλά και την καλλιτεχνική του υπόσταση, αφού διαπίστωσε επανειλημμένες παραβιάσεις εκ μέρους του Καρναβαλικού Οργανισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας και του Τάσου Μαραγκού, ήταν η μη αδειοδοτημένη από τον ίδιο, παραγωγή και ηχογράφηση, το Μάρτιο του 2021 από τον Καρναβαλικό Οργανισμό, ενός cd που περιελάμβανε αυθαίρετα και το τραγούδι «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα». Ο ίδιος ο συνθέτης και στιχουργός του, δεν ρωτήθηκε για την επανεκτέλεση του τραγουδιού του, το οποίο ηχογραφήθηκε χωρίς την άδειά του, με σχετική απόφαση της ΚΕΔΗΠ.
Δεύτερο σημείο αντιπαράθεσης ήταν, όταν το 2022, ο Καρναβαλικός Οργανισμός χρησιμοποίησε και πάλι, χωρίς την νόμιμη άδεια του δημιουργού, στίχους του τραγουδιού του «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα», τους οποίους και τύπωσε σε τσάντες, μπλούζες, κούπες, μπρελόκ, μάσκες, κονκάρδες, κασετίνες, σημαιάκια, κεράκια, σουβέρ και άλλα αναμνηστικά.

Ολα αυτά τα προϊόντα, πωλούνταν από το καρναβαλικό περίπτερο του Δήμου Πατρέων, που βρίσκεται στην πλ. Τριών Συμμάχων, με τυπωμένες πάνω τους τις επωδούς του τραγουδιού του, όπως «έλα να μάθεις τι θα πει Πατρινός», «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα» και «έλα να ζήσεις για λίγο τρελός».

Εκπληκτος μάλιστα ο ίδιος ο Τάσος Μαραγκός, αντίκρισε στο περίπτερο του Δήμου να πωλούνται τα αναμνηστικά που έφεραν τους στίχους του και μάλιστα αγόρασε κάποια από αυτά τα προϊόντα, όπως μία από τις κούπες, που ετιμώντο προς 12 ευρώ η κάθε μία!

Τρίτο σημείο αντιπαράθεσης είναι η πρακτική του Δήμου Πατρέων να μην λαμβάνει τις άδειες αναπαραγωγής μουσικής, από τους αρμόδιους συλλογικούς φορείς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, όπως η «Αυτοδιαχείρηση» και άλλες.

Οπως αναφέρει ο Τάσος Μαραγκός, η ΚΕΔΗΠ –Καρναβάλι Πάτρας, όχι μόνο εκμεταλλεύεται παράνομα τα έργα και την πνευματική του ιδιοκτησία, τα οποία εμπορεύεται χωρίς την άδειά του, αλλά κωφεύει και δεν λαμβάνει τις νόμιμες άδειες αναπαραγωγής, αγνοώντας και απαξιώνοντας τη συνεισφορά του δημιουργού στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, εδώ και 33 ολόκληρα χρόνια.

Ο Τάσος Μαραγκός ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση των τραγουδιών του αφορά αποκλειστικά όλες τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του Δήμου Πατρέων και όχι τις επιχειρήσεις εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης της Πάτρας και τους ιδιώτες, που μπορούν να χρησιμοποιούν και να μεταδίδουν ελεύθερα τα τραγούδια του.
Αλλωστε θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι από το 1990 έως σήμερα ο Τάσος Μαραγκός δεν έχει εγείρει καμία αξίωση -πέραν των νόμιμων- από τον Δήμο Πατρέων, για την εκμετάλλευση του έργου του, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό προσφέρει στην αγαπημένη του πόλη και στο Πατρινό Καρναβάλι, που έτσι κι αλλιώς, τόσο πολύ έχει βοηθήσει στον τομέα της εξωστρέφειας και της διαφήμισής του.
www.in.gr/