Το «ύστατο χαίρε» στη βασίλισσα Ελισάβετ, τη μακροβιότερη βρετανίδα μονάρχη που υπηρέτησε επί 70 συναπτά έτη το Ηνωμένο Βασίλειο, είπαν σήμερα στο Λονδίνο ηγέτες, αξιωματούχοι, μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο και πολίτες στην κηδεία της, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως και 13 ώρες και σχεδιάζεται εδώ και 20 χρόνια.
Την επίσημη τελετή, που μεταδίδεται σε δεκάδες κινηματογράφους και γιγαντοοθόνες σε όλη τη Βρετανία, παρακολουθούν χιλάδες Βρετανοί οι οποίοι έχουν κατακλήσει τους δρόμους του Λονδίνου, πεπεισμένοι ότι ζουν ένα «κομμάτι ιστορίας» που δεν θα επαναληφθεί ποτέ. Επιπλέον εκατομμύρια πολίτες παρακολουθούν την κηδεία της Ελισάβετ από την τηλεόραση στα σπίτια τους καθώς για σήμερα στη χώρα έχει κηρυχθεί επίσημη αργία. Είναι η πρώτη φορά που κηδεία Βρετανού μονάρχη μεταδίδεται τηλεοπτικά
Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα σημαίνοντα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ακολούθησαν το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ σήμερα στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, το οποίο μετέφερε 8μελές άγημα. Είναι η πρώτη επίσημη κηδεία με τέτοιου είδους τιμές που γίνεται στη χώρα από το 1965 και τον θάνατο του Ουίνστον Τσώρτσιλ

Μεταξύ των διακεκριμένων καλεσμένων στη βρετανική πρωτεύουσα ξεχωρίζουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Παρόντες είναι επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας, καθώς και πολλοί εστεμμένοι.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν παραταχθεί στους δρόμους από τους οποίους πέρασε το φέρετρο της Βασίλισσας, διανύοντας τη σύντομη διαδρομή από το Ουέστμινστερ Χολ όπου εξετέθη επί τετραήμερο σε λαϊκό προσκύνημα.

Στο γειτονικό Χάιντ Πάρκ του Λονδίνου επικράτησε απόλυτη σιωπή, καθώς χιλιάδες άνθρωποι, που βρίσκονταν εκεί για ώρες, έμειναν αμίλητοι τη στιγμή που το φέρετρο της βασίλισσας εμφανίστηκε στις οθόνες που είχαν τοποθετηθεί εκεί προκειμένου οι Βρετανοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την κηδεία.

Εντός του Αββαείου, απαγγέλθηκαν αποσπάσματα της Βίβλου υπό τους ήχους ύμνων που ακούγονται σε κάθε επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία από τις αρχές του 18 αιώνα. Μεταξύ αυτών που περπάτησαν πίσω από το φέρετρο ήταν ο εγγονός της βασίλισσας και μελλοντικός βασιλιάς, ο εννιάχρονος πρίγκιπας Γεώργιος.
Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας, απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας.
«Σε γνωστή της ομιλία, την οποία εκφώνησε με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων της, η εκλιπούσα Αυτής Μεγαλειότητα είχε δηλώσει ότι όλη της η ζωή θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. Σπάνια έχει τηρηθεί σε τέτοιο βαθμό μια υπόσχεση», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος


Λαϊκό προσκύνημα για τη Βασίλισσα Ελισάβετ
Πλήθη ανθρώπων είχαν συγκεντρωθεί στο Λονδίνο από όλη τη Βρετανία και το εξωτερικό για να αποτίσουν φόρο τιμής στη Βασίλισσα, με ορισμένους να σκαρφαλώνουν σε κολώνες φωτισμού προκειμένου να δουν τη βασιλική πομπή –μια από τις μεγαλύτερες αυτού του είδους στη σύγχρονη Ιστορία στη βρετανική πρωτεύουσα.
Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας, τηρήθηκε σιγή δύο λεπτών στη μνήμη της βασίλισσας Ελισσάβετ Β’ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, όπως και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η σορός της Βασίλισσας μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην αψίδα του Ουέλινγκτον, διασχίζοντας το κεντρικό Λονδίνο και περνώντας από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Οι κοντινότεροι συγγενείς της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ -με πρόσωπα χλωμά και σοβαρά- ακολούθησαν το φέρετρό της προς το Αβαείο του Ουέστμινστερ όπου πραγματοποιήθηκε η κηδεία της, με μια προσεκτικά χορογραφημένη πομπή.
Ο γιος της Ελισάβετ, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, και τα τρία μικρότερα αδέλφια του – Άννα, Άντριου και Έντουαρτ-στέκονταν πρώτοι στη σειρά πίσω από τον κιλλίβαντα πάνω στον οποίο είχε τοποθετηθεί το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας, τον οποίο έσυρε άγημα 142 ναυτών, για να μεταφερθεί από το Ουέστμινστερ Χολ στο Αβαείο.
Πίσω τους βρίσκονταν τα παιδιά του Καρόλου, οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, και άλλα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Ο Κάρολος και ο Ουίλιαμ έφτασαν με το ίδιο αυτοκίνητο στο Ουέστμινστερ Χολ, όπου έγιναν δεκτοί με επευφημίες και χειροκροτήματα από το συγκεντρωμένο πλήθος που είχε σπεύσει για να παρακολουθήσει την τελετή.
Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το φέρετρο της βασίλισσας, το οποίο κρατούσε οκταμελές άγημα, όλοι σιώπησαν και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας ακολούθησαν το φέρετρο υπό τον ήχο γκάιντας και πένθιμης καμπάνας.
Ο Κάρολος, η Άννα, ο Έντουαρντ και ο Ουίλιαμ, με στρατιωτικές στολές, χαιρέτισαν στρατιωτικά την ώρα που το φέρετρο σηκώθηκε από τον κιλλίβαντα μπροστά από το Αβαείο.
Ο Άντριου και ο Χάρι, ως μη εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας, φορούσαν κοστούμι και δεν χαιρέτισαν στρατιωτικά, παρά το γεγονός ότι και οι δύο έχουν υπηρετήσει σε ζώνες πολέμου στο παρελθόν, στα νησιά Φόκλαντ και τον Αφγανιστάν αντίστοιχα.
Ο Κάρολος φαινόταν συντετριμμένος και εξαντλημένος την ώρα που το φέρετρο μεταφερόταν μέσα στο Αβαείο για να ξεκινήσει η νεκρώσιμη ακολουθία.
Στο εσωτερικό περίμενε η Καμίλα, η βασιλική σύζυγος, καθώς και η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κέιτ, μαζί με δύο από τα παιδιά τους, τον Τζορτζ, 9 ετών, και τη Σάρλοτ, 7 ετών, όπως και η σύζυγος του Χάρι, Μέγκαν.
Τα μέλη της βασιλικής οικογένεια ακολούθησαν το φέρετρο ως το βάθρο όπου τοποθετήθηκε.

Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ είχαν τα παιδιά τους ανάμεσά τους καθώς περπατούσαν και τα κρατούσαν από τον ώμο.
Από το Χονγκ Κονγκ μέχρι το Σίδνεϊ και την Ανδαλουσία

Στο Χονγκ Κονγκ, εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ από τα τηλέφωνά τους. Στο Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, οι θαμώνες στριμώχνονταν στις παμπ για να δουν την τελετή στις τηλεοπτικές οθόνες.

Στο Παρίσι, ο ιδιοκτήτης μπαρ Τιμπό Ντιπόν, επιδείκνυε το νέο τατουάζ με τη βασίλισσα στο μπράτσο του.

«Δεν ήταν δική μας βασίλισσα αλλά βασίλεψε επί 70 χρόνια στη Βρετανία. Ο μοναδικός άλλος που βασίλεψε περισσότερο ήταν ο Λουδοβίκος ΙΔ΄. Αυτή είναι η κοινή μας ιστορία», είπε στο Reuters.

Σε όλον τον κόσμο, πλήθη συγκεντρώθηκαν έξω από τις βρετανικές πρεσβείες και τα προξενεία, αλλά και καφετέριες, μπαρ και άλλους δημόσιους χώρους για να παρακολουθήσουν τα βασιλικά δρώμενα που εκτυλίσσονταν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τα σπίτια τους.
Η Ελισάβετ «είναι κυριολεκτικά πανταχού παρούσα», είπε ο 30χρονος Βίκτορ Λάι, έξω από το γενικό προξενείο της Βρετανίας στο Χονγκ Κονγκ, όπου τις προηγούμενες δέκα ημέρες πολλοί περίμεναν στην ουρά για να υπογράψουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων. «Έχουμε νοσοκομεία, σχολεία, ακόμη και αυτός ο δρόμος φέρει ακόμη το όνομά της», εξήγησε.
Εκεί κοντά, κάποιοι είχαν αφήσει λουλούδια, χειρόγραφα σημειώματα, φωτογραφίες, κεριά και άλλα αναμνηστικά.

Η Ελισάβετ ήταν αρχηγός του κράτους του Χονγκ Κονγκ επί 45 χρόνια, σε μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης που κάποιοι τη θεωρούν «χρυσή». Αφότου επέστρεψε η περιοχή υπό κινεζική κυριαρχία, το 1997, η βρετανική κυβέρνηση –αν όχι και η μονάρχης– εξακολούθησε να παίζει κάποιον ρόλο, οργίζοντας μερικές φορές το Πεκίνο όταν επέκρινε τον τρόπο διακυβέρνησής του.
Σε άλλες χώρες, πολλοί στήθηκαν στις τηλεοράσεις τους για να δουν την τελετή. Κάποιοι είχαν πιο προσωπικούς ή εθνικούς δεσμούς με την Ελισάβετ, την οικογένειά της και τον θεσμό της μοναρχίας γενικότερα.

Στο Μπαχρέιν, οι Βρετανοί που ζουν εκεί παρέστησαν σε μια λειτουργία στον Καθεδρικό του Αγίου Χριστοφόρου, στην πρωτεύουσα Μανάμα. Στο ξενοδοχείο Λορντ Ντάντλεϊ, στα ανατολικά προάστια του Σίδνεϊ, η Νίνα Γουίτφιλντ παρακολουθούσε μαζί με τους πελάτες της. «Είναι μια ιστορική στιγμή. Ήταν ο στυλοβάτης της μοναρχίας και η κόλλα που τους κράτησε ενωμένους και θα μας λείψει. Σήμαινε πολλά για μένα», εξήγησε.

Στην πόλη Μίχας της Κόστα δελ Σολ, στη νότια Ισπανία, Βρετανοί τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι παρακολούθησαν την τελετή σε μια καφετέρια και ένα γειτονικό μπαρ. «Έχουμε μεγάλη κοινότητα σε αυτήν την περιοχή της Ανδαλουσίας και είμαστε πολύ υπερήφανοι που εμφανίστηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι για να τιμήσουν τη βασίλισσα», σχολίασε ο Μαρκ Ντράιβερ, που εργάζεται σε ένα μπαρ.