Η Yuriko Koike δήλωσε ότι τα ζιβάγκο μπορούν να αποτελέσουν ένα εργαλείο για τη μείωση των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας. Οι εργαζόμενοι στο δημαρχείο θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα υιοθετώντας το πουλόβερ.

Η ιαπωνική πρωτεύουσα έχει θέσει κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να μειωθεί η χρήση ενέργειας αυτόν τον χειμώνα εν μέσω επισφαλούς προσφοράς και αυξανόμενων τιμών. Αξιωματούχοι σε συναντήσεις για το θέμα έχουν δει δίπλα-δίπλα όλους να φορούν ζιβάγκο.

«Είναι ζεστά και η συνολική κατανάλωση ενέργειας μειώνεται, οπότε μπορούμε να το συνδέσουμε με τη μείωση των εκπομπών CO2», είπε. «Ακόμα και στην Ευρώπη, ο πρόεδρος Μακρόν της Γαλλίας πρωτοστατεί στο να τα φοράει», είπε.
Η κ. Koike προανήγγειλε το ζιβάγκο ως «ένα από τα εργαλεία για να ξεπεραστεί [η ενεργειακή κρίση του χειμώνα], ενώ παράλληλα είναι εφευρετικό».
Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με… ζεστά ρούχα και σβήσιμο των φώτων;

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε από τους ανθρώπους να σβήνουν τα περιττά φώτα, να φορούν στρωτά ρούχα σε εσωτερικούς χώρους και να χαμηλώνουν τη θερμοκρασία θέρμανσης μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου και 31ης Μαρτίου.

Στην Ευρώπη – η οποία επίσης αντιμετωπίζει έναν δύσκολο χειμώνα χάρη στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας – η Γαλλία έχει ξεκινήσει ένα εθνικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, καλώντας τους πολίτες να σβήσουν τα φώτα και να χαμηλώσουν τους θερμοστάτες για να αποφύγουν τις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία θέσπισε μια σειρά από κανόνες για να μειώσει τη χρήση ενέργειας – μεταξύ άλλων ότι τα δημόσια μνημεία και κτίρια δεν μπορούν να φωτίζονται για αισθητικούς λόγους και ότι μπορεί να απαγορευτεί στις επιχειρήσεις να διατηρούν τα καταστήματά τους φωτισμένα τη νύχτα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC