Θέλουν τον χρόνο, τον χώρο, τη συνήθειά τους και πάνω απ’ όλα αγάπη! Τα λουλούδια και γενικότερα τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί με «νοημοσύνη» και όταν μπαίνουν σ’ ένα σπιτικό αποτελούν ένα ακόμα μέλος της οικογένειας, τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο παραγωγός- ανθοπώλης Θωμάς Πουρσανίδης.

«Τα λουλούδια είναι ζωντανοί οργανισμοί και έχουν νοημοσύνη. Σας το λέω εκ πείρας. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει να τους μιλάς όπως κάνεις με έναν ζωντανό οργανισμό και συμφωνώ απόλυτα», επισημαίνει ο κ. Πουρσανίδης και εξηγεί: «τα φυτά θέλουν τον χώρο τους, δεν θέλουν να τους αλλάζεις θέση, συνηθίζουν σε συγκεκριμένα σημεία και εάν τους αλλάξεις θέση, μπορεί να μην καταφέρουν να επιβιώσουν. Τους αρέσει ν’ ακούν μουσική, χαλαρή, ήρεμη μουσική -κυρίως κλασική- μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι αυτό είναι υπερβολή, δεν ισχύει όμως».

Σημειώνει δε, πως «πρέπει να έχει χρόνο κάποιος για να φροντίσει τα λουλούδια και γενικότερα τα φυτά στο σπίτι του. Θέλουν τον χρόνο, τον χώρο και τη συνήθειά τους για να αναπτυχθούν σωστά. Όπως είναι τα ζώα και τα παιδιά, έτσι είναι και τα φυτά. Θέλουν φροντίδα και αγάπη».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο της ανθοκομίας, είπε πως σημειώθηκε σημαντική μείωση, όχι μόνο στην αγοραστική δυναμική, αλλά και στις τιμές των προϊόντων. «Οι τιμές στα άνθη και τα φυτά έχουν μειωθεί περίπου 20% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ η κίνηση στην ανθοέκθεση έχει μειωθεί 60%. Είναι πάρα πολύ πεσμένη διότι άλλες χρονιές γινόταν πανηγύρι, ενώ εξαιτίας της πανδημίας οι καταναλωτές είναι ακόμα διστακτικοί. Βλέπουμε ανθρώπους που έρχονται και ξαναέρχονται και σκέφτονται πολύ τι θα αγοράσουν, δεν αγοράζουν πλέον άσκοπα ένα φυτό απλά για να το βάλουν στο μπαλκόνι», υπογράμμισε.