Για δεύτερη χρονιά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την Ακαδημία να κάνει μια εμφάνιση στα βραβεία των Όσκαρ για να ευαισθητοποιηθεί το κοινό όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και για δεύτερη χρονιά το αίτημά του απορρίφθηκε.

Τον τελευταίο χρόνο, ο Ζελένσκι έχει εμφανιστεί σε απονομές βραβείων, κινηματογραφικά φεστιβάλ, ακόμα και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όμως η Ακαδημία δηλώνει απρόθυμη να του προσφέρει λίγα λεπτά προβολής.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Variety, πηγές αναφέρουν ότι συνεργάτης του Ζελένσκι έκανε έκκληση στην Ακαδημία να συμπεριλάβει τον πρόεδρο στη διοργάνωση, αλλά αυτή δεν εισακούστηκε. Στο μεταξύ, η Ακαδημία αρνείται να σχολιάσει την απόφαση αυτή, μέχρι στιγμής.

Μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ζελένσκι έχει εμφανιστεί στα Φεστιβάλ Καννών και Βενετίας μέσω δορυφόρου. Επιπλέον, συμμετείχε στα βραβεία Γκράμι και μέσω της οθόνης, παρενέβη στην έναρξη συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Παρ’ όλα αυτά, η Ακαδημία δεν είναι ο μόνος θεσμός που απορρίπτει τον Ζελένσκι. Τον Σεπτέμβριο, η ομάδα του Ουκρανού προέδρου προσέγγισε τους διοργανωτές του φεστιβάλ στο Τορόντο για έναν σύντομο χαιρετισμό, αλλά και εκεί η εξέλιξη δεν ήταν θετική.