Αντιμέτωποι με πρόστιμα που φθάνουν έως και 3.000 ευρώ βρίσκονται δεκάδες άνθρωποι που κλέβουν άμμο και κοχύλια από την Σαρδηνία, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Οι αρχές δήλωσαν το Σάββατο ότι 41 άτομα έχουν αναφερθεί για κλοπές περίπου 100 κιλών αντικειμένων από παραλίες σε ξεχωριστά περιστατικά. Μάλιστα, η φημισμένη λευκή άμμος της Σαρδηνίας είναι πολύτιμη και απαγορεύεται αυστηρά η κλοπή της, ενώ το εμπόριο άμμο, βοτσάλων και κοχυλιών της Σαρδηνίας έγινε παράνομο το 2017.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μπορεί να φαίνονται βαριά, αλλά για χρόνια οι νησιώτες διαμαρτύρονται για την κλοπή των φυσικών τους περιουσιακών στοιχείων. Οι τουρίστες, κυρίως Ευρωπαίοι και κάποιοι Ιταλοί, βάζουν την άμμο σε πλαστικά μπουκάλια για να την κρατήσουν ως αναμνηστικό ή να τη δημοπρατήσουν στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης έρευνας, η στρατιωτική και τελωνειακή αστυνομία της Σαρδηνίας παρακολουθούν αεροδρόμια και λιμάνια, ενώ ψάχνουν και σε ιστοσελίδες για παράνομες πωλήσεις. Η αστυνομία είπε ότι τις τελευταίες ημέρες ανακάλυψαν δεκάδες διαδικτυακές διαφημίσεις για την πώληση αντικειμένων που συλλέχθηκαν παράνομα από τις ακτές του νησιού της Σαρδηνίας, μερικές από τις οποίες σε υψηλή, μάλιστα, τιμή.

Σε μια σελίδα στο Facebook που έχει δημιουργηθεί για να επισημάνει το ζήτημα και που ονομάζεται «Sardegna Rubata e Depredata » (Θύμα ληστείας και λεηλασίας η Σαρδηνία), οι χρήστες συχνά περιγράφουν την απειλή τέτοιων κλοπών ως περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη.

Η περιβαλλοντική απειλή που προκαλείται

Ο Πιερλουίτζι Κόκο, περιβαλλοντικός επιστήμονας και κάτοικος της πρωτεύουσας της Σαρδηνίας, το Κάλιαρι, δήλωσε στο BBC πως οι παραλίες «είναι ο κύριος λόγος για το οποίο οι τουρίστες προσελκύονται στο νησί της Σαρδηνίας». Για μερικούς ανθρώπους, είπε, το να παίρνουν την άμμο στο σπίτι τους χρησιμεύει ως υπενθύμιση μιας «πολύτιμης ανάμνησης». Ωστόσο, τόνισε ότι η απομάκρυνση της άμμου θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των παραλιών με την πάροδο του χρόνου, κάτι που θα αποτελούσε περιβαλλοντική απειλή καθώς η κλιματική αλλαγή επιφέρει αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 ένα ζευγάρι από την Γαλλία που επισκέφθηκε τη Σαρδηνία, συνελήφθη με 40 κιλά άμμου στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους. Η αστυνομία ανακάλυψε την άμμο σε 14 πλαστικά μπουκάλια, που ελήφθησαν από την παραλία Κία. Το ζευγάρι είχε δηλώσει τότε στην αστυνομία ότι ήθελε να την πάρει στο σπίτι του ως «σουβενίρ» και δεν συνειδητοποίησε ότι είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα.