Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα ο Τούρκοι ψηφοφόροι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο κρίσιμη αναμέτρηση της ηγεσίας του σε αυτές τις τουρκικές εκλογές.

Αυτές οι τουρκικές εκλογές θεωρούνται από πολλούς ως οι πιο σημαντικές από τότε που η Τουρκία διεξήγαγε την πρώτη δίκαιη πολυκομματική ψηφοφορία το 1950, επίσης στις 14 Μαΐου.

Πραγματοποιούνται σε ένα πλαίσιο κρίσης κόστους ζωής που είδε τον πληθωρισμό να κορυφώνεται στο 85% τον Οκτώβριο αλλά και τους σεισμούς τον Φεβρουάριο που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 στη χώρα.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2003, προσφέρει ένα όραμα περαιτέρω ανάπτυξης, υποσχόμενος να επεκτείνει τις βελτιώσεις που έγιναν από την κυβέρνησή του στο Κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη, Κόμμα AK.
Είναι οι δεύτερες εθνικές εκλογές στο πλαίσιο του προεδρικού συστήματος που συγκέντρωσαν την εξουσία στα χέρια του Ερντογάν

Τουρκικές εκλογές: Ο αμφισβητίας του Ερντογάν

Ο κύριος αμφισβητίας της αντιπολίτευσης, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει δεσμευτεί για περαιτέρω εκδημοκρατισμό και ότι θα ανακαλέσει την «μονομανία» του Ερντογάν, ενώ αντιμετωπίζει αυτό που αποκαλεί κακοδιαχείριση.

«Ίσως αυτές να είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της δημοκρατίας», δήλωσε ο Bulent Kusoglu, αντιπρόεδρος του Κόμματος CHP, του Κιλιτσντάρογλου.

«Υπάρχει επίσης μια αφύπνιση στην κοινωνία. Με αυτή την αφύπνιση, αν πετύχουμε στις εκλογές, η κοινωνία θα φτάσει σε πολύ καλύτερο σημείο».

Ο βουλευτής του Κόμματος AK Ravza Kavakci Kan τόνισε επίσης τη σημασία της ψηφοφορίας. «Αυτές οι τουρκικές εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές γιατί αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε έναν ρυθμό όπου παρουσιάζονται πολλά πολύ καλά έργα στο κοινό».

«Για τη συνέχιση αυτών των έργων και για να προσφέρουμε νέα έργα, ειδικά στη νεολαία, εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για να βρούμε λύσεις στις νεότερες προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν. Επομένως, αυτές είναι πολύ σημαντικές εκλογές από αυτή την άποψη».
Ο Ερντογάν υστερεί στις δημοσκοπήσεις για τις τουρκικές εκλογές

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν στην προεδρική κούρσα, η οποία θα επαναληφθεί σε δύο εβδομάδες εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν περάσει το όριο του 50%.

Στις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο, το AK προβλέπεται να είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση.

Η απόσυρση του τέταρτου υποψηφίου για την προεδρία – του Μουαρέμ Ιντζέ – την Πέμπτη αναμένεται να μεταφραστεί σε περισσότερες ψήφους υπέρ του Κιλιτσντάρογλου.

Περίπου 192.000 κάλπες σε 87 εκλογικές περιφέρειες είναι ανοιχτές από τις 08:00 έως τις 17:00 το απόγευμα τοπική ώρα. Κάθε μια από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας υπολογίζεται ως εκλογική περιφέρεια εκτός από τη Σμύρνη, την Προύσα, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, οι οποίες χωρίζονται σε δύο ή τρεις εκλογικές περιφέρειες.

Σε όλη τη χώρα, 60,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου. Περίπου 1,8 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό έχουν ήδη ψηφίσει σε 73 χώρες ή στις συνοριακές πύλες.

Στις ψηφοφορίες θα διοριστούν τόσο ο πρόεδρος όσο και 600 μέλη του κοινοβουλίου για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι βουλευτές επιλέγονται με αναλογική από λίστες των κομμάτων.
Τουρκικές εκλογές: Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Οι ψηφοφόροι που εισέρχονται στα εκλογικά τμήματα θα έχουν δύο ψηφοδέλτια και θα επιλέξουν ένα πρόσωπο για την προεδρία. Επίσης επιλέγουν ένα πολιτικό κόμμα σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για το κοινοβούλιο.

Και τα δύο ψηφοδέλτια τοποθετούνται στον ίδιο φάκελο πριν κατατεθούν σε κάλπη. Οι ψήφοι καταμετρώνται στα εκλογικά τμήματα στο τέλος της ημέρας και αποστέλλεται έκθεση στο τοπικό γραφείο της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK). Πρώτα καταμετρώνται οι προεδρικές ψήφοι και θα πρέπει να υπάρχει σαφής ένδειξη για το αποτέλεσμα της ηγεσίας μέχρι αργά την Κυριακή.
Εκατοντάδες παρατηρητές βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της νότιας Τουρκίας, που υπέστησαν τρομακτική καταστροφή όταν χτύπησε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναμενόταν να αναπτύξει 350 παρατηρητές, πέραν των εκλογικών αντιπροσώπων που έχουν οριστεί από τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων 300.000 από την αντιπολίτευση.
Στις εκλογές του 2018, το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 86%.
Με πληροφορίες του Al Jazeera