Μια νέα αποστολή έχει αναλάβει το διαστημικό ρόβερ Perseverance της NASA, που αφότου ολοκλήρωσε τη φωτογράφιση των δοκιμαστικών πτήσεων του ελικοπτέρου Ingenuity, πλέον αναζητά σημάδια που καταδεικνύουν ότι στον πλανήτη Άρη υπήρξε ζωή.

Η NASA επιβεβαίωσε ότι το ρόβερ ξεκίνησε να μελετά την αρχαία λίμνη στον κρατήρα Jezero, εστιάζοντας τα επιστημονικά του όργανα σε βράχους. Μια κάμερα, που ονομάζεται WATSON, έχει τοποθετηθεί στο τέλος του ρομποτικού βραχίονα του ρόβερ και έχει τραβήξει λεπτομερείς φωτογραφίες των βράχων.

Επιπλέον δεδομένα προέρχονται από ένα ζευγάρι φωτογραφικών μηχανών, με κάμερες που έχουν τη δυνατότητα μεγέθυνσης. «Από φωτογράφος σε ερευνητής» «Ήρθε η ώρα. Αλλάζω από φωτογράφος σε ερευνητής. Είχε ζωή αυτή η αρχαία λίμνη; Τα εργαλεία που έφερα θα βοηθήσουν να ξεκινήσω το κυνήγι», αναφέρει στο twitter η ομάδα που χειρίζεται το Perseverance.

Το ρόβερ έφτασε στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου. Πρώτη αποστολή ήταν η δοκιμή των οργάνων του καθώς και η καταγραφή και μετάδοση δεδομένων για τις πτήσεις του ελικοπτέρου Ingenuity. Πλέον, το ρόβερ αναλαμβάνει νέα αποστολή.

Κάνοντας χρήση των καμερών του, το Perseverance παίρνει φωτογραφίες πετρωμάτων στον πυθμένα του κρατήρα, που δισεκατομμύρια χρόνια πριν θεωρείται ότι ήταν λίμνη. Οι γνώσεις που θα αντληθούν θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταρτίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε σχηματίστηκε η αρχαία λίμνη, πότε αποξηράνθηκε και πότε ξεκίνησε η συσσώρευση του ιζήματος στο Δέλτα που σχηματίστηκε στον κρατήρα.