Φυσικό αέριο: Ανεβαίνουν οι τιμές στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς ανάβουν τα κλιματιστικά

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν και με την αναπόφευκτη χρήση των κλιματιστικών, προσθέτοντας πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και στο κόστος παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για παράδοση Ιουνίου έφτασαν τα 9,399 δολάριο ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες την Τετάρτη πριν λήξουν στα 8,971 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση περίπου 2% την ημέρα και περισσότερο από 20% αυτόν τον μήνα. Οι τιμές έχουν τριπλασιαστεί τον περασμένο χρόνο και δεν ήταν τόσο υψηλές από το 2008.

Το φυσικό αέριο ήταν ο βασικός μοχλός του πληθωρισμού και τον τελευταίο καιρό οι τιμές σημείωσαν ραγδαία άνοδο. Εκτός από τη θέρμανση και την ψύξη, οι τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λιπασμάτων, πλαστικών, τσιμέντου, χάλυβα και γυαλιού.

Οι έμποροι καυσίμων και οι αναλυτές λένε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να ανέβουν ακόμη υψηλότερα λόγω του ζεστού καιρού και τα κλιματιστικά ενεργοποιηθούν προτού εγχυθεί αρκετό αέριο στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πριν από τον χειμώνα, όταν το καύσιμο καίγεται για θερμότητα.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ στις 13 Μαΐου ήταν περίπου 15% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών.

naftemporiki.gr

Start typing and press Enter to search