Χόλιγουντ: Σταματάει η απεργία μετά από 118 ημέρες, οι ηθοποιοί και τα στούντιο κατέληξαν σε συμφωνία

Μια από τις μεγαλύτερες εργατικές κρίσεις στην ιστορία του Χόλιγουντ φτάνει επιτέλους στο τέλος της.

Η SAG-AFTRA, η ένωση που εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες ηθοποιούς, κατέληξε σε μια δοκιμαστική συμφωνία για ένα νέο συμβόλαιο με εταιρείες ψυχαγωγίας την Τετάρτη, ανοίγοντας τον δρόμο για την αμερικανική κινηματογραφική και τηλεοπτική επιχείρηση αξίας 134 δισεκατομμυρίων δολαρίων να επιστρέψει στα γυρίσματα.

Οι παραγωγές του Χόλιγουντ έχουν σχεδόν σταματήσει από τον Μάιο εξαιτίας ενός των απεργιών συγγραφέων και ηθοποιών, με αποτέλεσμα να πληγούν οικονομικά τόσο τα στούντιο όσο και πολλοί από τα δύο εκατομμύρια Αμερικανούς – καλλιτέχνες μακιγιάζ, σκηνοθέτες, υπαλλήλους παραγωγής, κάστινγκ σκηνοθέτες — που εργάζονται σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη δημιουργία τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών.

Αναστατωμένοι για τις αμοιβές και φοβούμενοι για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσεται γρήγορα, οι ηθοποιοί ενώθηκαν με τους σεναριογράφους τον Ιούλιο. Οι συγγραφείς είχαν αποχωρήσει τον Μάιο για παρόμοιες ανησυχίες. Ήταν η πρώτη φορά από το 1960, όταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν ήταν ο επικεφαλής του συνδικάτου ηθοποιών και η Μέριλιν Μονρό έπαιζε ακόμα σε ταινίες, που απεργούσαν μαζί ηθοποιοί και συγγραφείς.

Το Writers Guild of America, το οποίο εκπροσωπεί 11.500 σεναριογράφους, κατέληξε σε μια δοκιμαστική συμφωνία με τα στούντιο στις 24 Σεπτεμβρίου και τερμάτισε την απεργία 148 ημερών στις 27 Σεπτεμβρίου.

Τις επόμενες ημέρες, τα μέλη του SAG-AFTRA θα ψηφίσουν για το αν το σωματείο τους θα αποδεχτεί τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει μεγάλα κέρδη, όπως αυξήσεις στην αποζημίωση για συνεχείς εκπομπές και ταινίες, καλύτερη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης και εγγυήσεις ότι τα στούντιο δεν θα χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν ψηφιακά αντίγραφα των όμοιών τους χωρίς πληρωμή ή έγκριση.

Με 118 ημέρες, ήταν η μεγαλύτερη κινηματογραφική και τηλεοπτική απεργία στην 90χρονη ιστορία του σωματείου. Η SAG-AFTRA ανέφερε σε μια λιτή δήλωση ότι η διαπραγματευτική της επιτροπή ψήφισε ομόφωνα για την έγκριση της δοκιμαστικής συμφωνίας, η οποία θα προχωρήσει στο εθνικό συμβούλιο της ένωσης την Παρασκευή για «εξέταση».

Start typing and press Enter to search