ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ, μεταξύ αστικού μύθου και συμπτωματικής πραγματικότητας, ένας φίλος μού είπε «είδα τον Χιθ Λέτζερ να πίνει καφέ στην πλατεία Μαβίλη» στα μέσα Ιουλίου, χαλαρός, με παρέα, ένας άλλος ότι είδε τη Σαρλίζ Θερόν να ταξιδεύει προς Σαντορίνη με τον άνδρα της, όπως περίπου οργώνει αυτή την περίοδο όλη τη χώρα ο Μάτζικ Τζόνσον με το φιλαράκι του, τον Σάμιουελ Τζάκσον.

Ενώ τώρα πέφτεις πάνω στην Γκλεν Κλόουζ να κάθεται στο Select στην Κυψέλη, στα διαλείμματα των γυρισμάτων της σειράς «Τεχεράνη», κάπου ανάμεσα στους δρόμους της γειτονιάς και την πολυκατοικία του Λαναρά. Ή τον Ρόμπερτ ντε Νίρο με τους συμπρωταγωνιστές του Τζέιμι Φοξ και Σκοτ Ίστγουντ στη Δράμα και στη Θεσσαλονίκη για το κινηματογραφικό «Tin Soldier», σε μια σεζόν που στην ίδια περιοχή εργάζονταν ο Άαρον Έκχαρτ με τη Μέγκαν Φοξ, ο Τζέισον Στέιθαμ και νωρίτερα ο Αντόνιο Μπαντέρας.

Πέρα από τη starstruck πλευρά της υπόθεσης, το ενδιαφέρον είναι ότι η Αθήνα και η Ελλάδα έχουν μπει σε ένα πρόγραμμα και τα καλοκαίρια, που η χώρα γεμίζει και με κινηματογραφικά συνεργεία (βρίσκεται σε εξέλιξη το τρίτο μέρος του «Γάμου αλά ελληνικά» της Νία Βαρντάλος), δεν αποτυπώνονται μόνο μέσα από το φίλτρο του ηλιόλουστου αξιοθέατου ή μιας αρχαιολατρικής εμμονής, όπως φάνηκε από τις θριλερικές εικόνες του «Μπέκετ», τις ανήσυχες Σπέτσες της «Χαμένης Κόρης», το πάντρεμα της αφρικανικής κοινότητας στα Σεπόλια με τη σχεδόν ουτοπική αισιοδοξία της Disney στο «Rise», ή, στο άλλο άκρο, από τη δυστοπική αστική ανωνυμία της πρωτεύουσας στα «Εγκλήματα του Μέλλοντος» του Κρόνεμπεργκ, με την Κρίστεν Στιούαρτ, τον Βίγκο Μόρτενσεν και τη Λεά Σεϊντού να πάσχουν υπαρξιακά στον περσινό καύσωνα.

Πέρα από τη starstruck πλευρά της υπόθεσης, το ενδιαφέρον είναι ότι η Αθήνα και η Ελλάδα έχουν μπει σε ένα πρόγραμμα και τα καλοκαίρια, που η χώρα γεμίζει και με κινηματογραφικά συνεργεία, δεν αποτυπώνονται μόνο μέσα από το φίλτρο του ηλιόλουστου αξιοθέατου ή μιας αρχαιολατρικής εμμονής

Μια νέα σειρά έξι ωριαίων επεισοδίων με τον προσωρινό τίτλο «DAHAB» θα ξεκινήσει γυρίσματα στον Πειραιά αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, που θα διαρκέσουν από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο 2022.

Η νέα ταινία του Fernando Trueba –είχε κερδίσει Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας για το «Belle Epoque»– με τίτλο «Haunted Heart» θα γυριστεί στο νότιο Πήλιο από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο 2022.

Λίγο μετά το Πάσχα πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της κωμωδίας «Griechenland», μιας ελληνο-αυστριακής συμπαραγωγής με φόντο τη Μήλο και την Κίμωλο.

Από τις αρχές του τρέχοντος μήνα έχει ξεκινήσει την προπαραγωγή της η 3η σεζόν της πετυχημένης σουηδικής αστυνομικής σειράς «Backstrom». Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Θα διαρκέσουν 13 εβδομάδες και θα ολοκληρωθούν λίγο πριν από το τέλος του 2022.

Τέλος, το «Owl», το πενθήμερο ετήσιο workshop του Athens Film Office, θα διοργανωθεί τον προσεχή Οκτώβριο με στόχο να «παντρέψει» έμπειρους σεναριογράφους απ’ όλον τον κόσμο με την ελληνική παραγωγή, με το βλέμμα στραμμένο στη διεθνή αγορά.