Η πρώτη χώρα στον κόσμο με εκλεγμένο αρχηγό κράτους που να προέρχεται από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι πλέον ο Άγιος Μαρίνος. Συγκεκριμένα, ο 58χρονος Πάολο Ροντέλι θα ηγηθεί του κρατιδίου για τους προσεχείς έξι μήνες, στο πλευρό του Όσκαρ Μίνα.

Έτσι, ο Άγιος Μαρίνος γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που εκλέγει μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην αρχηγία του κράτους.

Ο Πάολο Ροντέλι αποτελεί ένα από τους δύο νέους αντιβασιλείς της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου. Ο 58χρονος είναι βουλευτής στο Μεγάλο και Γενικό Συμβούλιο, το κοινοβούλιο του Αγίου Μαρίνου, ενώ διατέλεσε πρεσβευτής της χώρας στις ΗΠΑ για εννέα χρόνια έως το 2016.

Όπως γράφει ο Guardian, εκτός από όλους τους άλλους ρόλους του στην εξουσία, ο Ροντέλι στοχεύει να μεριμνήσει και για την βελτίωση των δικαιωμάτων των πολιτών του κρατιδίου.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel, αλλά και η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabić, συγκαταλέγονται μεταξύ των ομοφυλόφιλων αρχηγών κυβερνήσεων, ωστόσο ο Ροντέλι είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος αρχηγός κράτους.