Η Άστρουντ Ζιλμπέρτο γεννήθηκε στην Μπαχία της Βραζιλίας από Βραζιλιάνα μητέρα και Γερμανό πατέρα. Μεγάλωσε στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής ξένων γλωσσών και η ίδια έμαθε άπταιστα αρκετές γλώσσες.

Παντρεύτηκε τον Ζοάο Ζιλμπέρτο το 1959 και απέκτησε έναν γιο, τον Ζοάο Μαρσέλο Ζιλμπέρτο. Απέκτησε ακόμα έναν γιο από έναν δεύτερο γάμο, τον Γκρέγκορι Λαρσόσα. Αργότερα έκανε σχέση με τον συνεργάτη του άνδρα της, τον Αμερικανό σαξοφωνίστα της τζαζ Σταν Γκέτς. Το 1963 μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου διαμένει μέχρι και τον θάνατό της. Η Άστρουντ και ο Ζοάο πήραν διαζύγιο στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Ο συνθέτης Αντόνιο Κάρλος Τζομπίμ και ο Πορτογάλος ποιητής Βινίσιους ντε Μοράες έγραψαν το «The Girl From Ipanema» το 1962.

Μόλις το 1964 οι αγγλικοί στίχοι που έγραψε ο Αμερικανός Νόρμαν Γκίμπελ ώθησαν το τραγούδι σε διεθνή φήμη και το μετέτρεψαν σε ένα από τα πιο ηχογραφημένα τραγούδια στον κόσμο. Το τραγούδι έγινε παγκόσμια επιτυχία, πουλήθηκαν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και ενίσχυσε το προφίλ της μουσικής Μπόσα νόβα διεθνώς. Το «The Girl From Ipanema» κέρδισε επίσης Grammy Καλύτερης Ηχογράφησης της Χρονιάς.

Είναι το δεύτερο τραγούδι με τις περισσότερες διασκευές στην ποπ – χάνοντας μόνο το «Yesterday» των Beatles – με εκδοχές που έχουν ηχογραφηθεί από ονόματα όπως η Amy Winehouse και η Ella Fitzgerald.

Το κορίτσι που ενέπνευσε για να γραφτούν οι στίχοι του τραγουδιού ήταν η Heloísa Eneida Paes Pinto Mendes Pinheiro, η οποία ήταν μόλις 17 ετών εκείνη την εποχή και ζούσε στην Ιπανέμα.

Ο Μοράες έγραψε αργότερα ένα βιβλίο με τίτλο Revealed: The Real Girl from Ipanema – όπου περιγράφει την Pinheiro και την επίδραση που είχε ακούσια σε αυτόν και τον Τζομπίμ.

Ανέφερε ότι ήταν το απόλυτο πρότυπο ενός κοριτσιού της Καριόκα, «το χρυσό κορίτσι, αναμεμειγμένο με λουλούδι και γοργόνα, γεμάτο φως και χάρη, αλλά το όραμά της είναι επίσης θλιβερό, επειδή κουβαλάει μαζί της, στο δρόμο προς τη θάλασσα, την αίσθηση του τι περνάει, της ομορφιάς που δεν είναι μόνο δική μας – είναι ένα δώρο της ζωής στην όμορφη και μελαγχολική και σταθερή ροή της», έγραψε ο Μοράες.

Το τραγούδι αυτό εκτόξευσε την Pinheiro στο προσκήνιο, όπου έγινε ένα επιτυχημένο μοντέλο, μεταξύ άλλων ως μοντέλο του Playboy Playmate το 1987 και ξανά το 2003 σε ηλικία 58 ετών. Το «The Girl from Ipanema» χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο, με αποτέλεσμα το τραγούδι να ακούγεται στο Spotify 40.000 φορές την ημέρα βλέποντάς το να μπαίνει και πάλι στα charts του Billboard στις ΗΠΑ.
Ακούστε το τραγούδι :

https://www.youtube.com/watch?v=sVdaFQhS86E