Πόσες φορές τη μέρα κάνετε αυτή τη σκέψη, πόσες στιγμές ζήσατε πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ;

brown liquid pouring on black and white ceramic mug selective color photography

Τον απολαμβάνουμε κάθε μέρα, έχουν γεννηθεί τραγούδια, διαβάζουμε το μέλλον στο κατακάθι του. Έχει  γίνει αφορμή να γεννηθούν καινούριοι έρωτες και φιλίες να δημιουργήσουν γερές βάσεις. Χτίσαμε αυτοκρατορίες και γκρεμίσαμε πολιτισμούς, πίνοντας απλά έναν καφέ.

Ένα ζεστό φλιτζάνι αρωματικού καφέ, διεγείρει τις αισθήσεις και βάζει σώμα και μυαλό να ακολουθήσει την καινούρια μέρα.

Ένα φλιτζάνι καφέ, αχνίζει  πάνω από τη μύτη και ξυπνάει αναμνήσεις. Το άρωμά του άλλες φορές παρηγορεί, ισορροπεί, αναζωογονεί,  καθώς κάθε γουλιά ανοίγει δρόμο στην επικοινωνία ή στην περισυλλογή.

Ο καφές δεν είναι ένα απλό ρόφημα, είναι  τρόπος ζωής.

Γύρω από ένα φλιτζάνι καφέ λύνονται  πολιτικά προβλήματα, ανταλλάσσουμε ιδέες, γεννιούνται φιλίες, αναπτύσσονται  οι κοινωνικές επαφές, εκφράζονται οι αγωνίες της καθημερινής ζωής και οι επιθυμίες των ανθρώπων. Τονώνει τα κουρασμένα βλέφαρα μετά από ώρες δουλειάς και αγρύπνιας και είναι βάλσαμο στην πληγωμένη καρδιά για να ξεκλειδώσει λέξεις και συναισθήματα.

Ο καφές, δεν είναι μια απλή συνήθεια, είναι αγαπημένη διαδικασία για τόσους διαφορετικούς λόγους. 

Από ένα καλό πρωινό δεν μπορεί να λείπει ο καφές.  Δεν λείπει επίσης από ένα «αντίο» λες και μπορεί η μυρωδιά του καφέ να απαλύνει τον πόνο μιας απώλειας.

Όταν δυο φίλοι θέλουν να βρεθούν, ο καφές είναι συνήθως η αφορμή για μια συνάντηση.

Έχει βοηθήσει πολλά ζευγάρια να έρθουν κοντά και όλα ξεκίνησαν με την φράση: Πάμε να πιούμε έναν καφέ;

Έχει επίσης συμβάλει να λήξει μια παρεξήγηση και να δώσεις  ευκαιρία και χρόνο να δεις  τα πράγματα αλλιώς.

Ο καφές είναι αδιαμφισβήτητα το αγαπημένο καθημερινό ρόφημα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πόσο όμως κοστίζει ένας καφές;

Κι ενώ η συζήτηση για τις ανατιμήσεις στον καφέ ολοένα  και εντείνει, μπορούμε να κοιτάξουμε λίγο πίσω και να δούμε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2021 και καταγράφει το κόστος του σε διάφορες χώρες της γης:

Ευρώπη

Η Ευρώπη είναι γεμάτη με γνώστες του καφέ και τοπικές σπεσιαλιτέ. Οι Ελβετοί πληρώνουν τα περισσότερα για αυτόν, δίνοντας 4,78 €  ανά κούπα . Στη Βιέννη δεν αφήνουν τις υψηλές τιμές – κοντά στα 3,50 € η κούπα – να τους εμποδίσουν να απολαύσουν το αγαπημένο τους ρόφημα. Μια εκπληκτική ποικιλία παρασκευασμάτων, όπως το μελαζάνι που μοιάζει με καπουτσίνο ή το μπιεντερμάιερ, που σερβίρονται με κρέμα και λικέρ βερίκοκο, αναδεικνύουν την τέχνη στην παρασκευή του καφέ.

Η Ανατολική Ευρώπη φιλοξενεί επίσης πολλούς «φανατικούς» του καφέ. Στις περισσότερες πόλεις ο καφές κοστίζει κατά μέσο όρο 1,70 ευρώ η κούπα. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, απολαμβάνουν τον φθηνότερο καφέ της ηπείρου, πληρώνοντας μόλις 1,02 € το φλιτζάνι. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η έρευνα έδειξε ότι η μέση τιμή του καφέ ανα κούπα (με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου του 2021) υπολογίζεται στα 2.99 ευρώ.

Βόρεια Αμερική

Ο καφές είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την αμερικανική ιστορία. Οι Βρετανοί τον έφεραν για πρώτη φορά στο Τζέιμσταουν και οι αποικιοί υιοθέτησαν τον καφέ μαζικά μετά το τσάι της Βοστώνης το 1773. Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής καφέ στη Βόρεια Αμερική και οι αμερικανοί πολίτες δίνουν ανά φλιτζάνι 3,19€ , η δεύτερη υψηλότερη τιμή καφέ της ηπείρου. Οι πολίτες στις Μπαχάμες πληρώνουν τα περισσότερα με 3,77 ευρώ το φλιτζάνι, ενώ στις Ονδούρες πληρώνουν τα λιγότερα, μόλις 1,48 ευρώ ανά κούπα

Νότια Αμερική

Η Νότια Αμερική είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να πιεί κάποιος και να μάθει για τον καφέ. Με δύο από τους κορυφαίους παραγωγούς καφέ στον κόσμο – τη Βραζιλία και την Κολομβία – οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τους φθηνές ποικιλίες, τοπικής καλλιέργειας. Και οι δύο χώρες αποτελούν επίσης τουριστικούς προορισμούς για τον καφέ, όπου οι λάτρεις του μπορούν να περιηγηθούν σε περιφερειακά αγροκτήματα για να μάθουν για τις καλλιεργητικές τεχνικές, τη συγκομιδή και την ιστορία του.

Οι τιμές του καφέ σε ολόκληρη την ήπειρο αποτελούν «ευκαιρία». Το Σαντιάγο της Χιλής είναι το πιο ακριβό – αλλά εξακολουθεί να έχει μόνο 2,68 το φλιτζάνι. Η Μπογκοτά της Κολομβίας είναι η φθηνότερη πρωτεύουσα, χρεώνοντας μόνο 1,07 ευρώ για μερικούς από τους υψηλότερης ποιότητας κόκκους καφέ στον κόσμο.

Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία

Οι πρώτες καταγραφές για την ύπαρξη καφέ στην Ασία, έγινε στην εν λόγω περιοχή τον 15ο αιώνα την Υεμένη, όπου οι μυστικιστές Σούφι τον καλλιέργησαν για να εστιάσει κατά τη διάρκεια των προσευχών. Η κατανάλωση καφέ στη συνέχεια εξαπλώθηκε μέσω της αραβικής χερσονήσου στη Δυτική Ασία.

Στην πρωτεύουσα του Κατάρ, τη Ντόχα, τα καφενεία χρεώνουν περίπου 5,75€ το φλιτζάνι, η 2η υψηλότερη τιμή καφέ στον κόσμο μετά τη Νότιο Κορέα και τη Σεούλ, 6,58€. Οι Ιρανοί πληρώνουν τα λιγότερα χρήματα για καφέ από κάθε άλλον, μόλις 0,39€ το φλιτζάνι. Σε όλους τους μουσουλμανικούς πολιτισμούς, ο καφές είναι ένα παραδοσιακό σύμβολο φιλίας και φιλοξενίας. Στο Λίβανο, οι κάτοικοι απoλαμβάνουν τον τούρκικο καφέ όλη την ημέρα. Οι Λιβανέζοι είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους καταναλωτές καφέ στη Μέση Ανατολή και πληρώνουν πάνω από 4,84€ το φλιτζάνι-την τρίτη υψηλότερη τιμή στην γη.

Ακριβή συνήθεια ή  καθημερινή  αναγκαία απόλαυση;

Νομίζω δεν έχω απάντηση. Είναι εθιστικός ο καφές, είναι όμως απενοχοποιημένη, αγαπημένη συνήθεια και έχει πια μπει για τα καλά στη ζωή μας για να ζυγίζουμε υπέρ και κατά. Άλλωστε ποιος μπορεί να είναι αντικειμενικός όταν μιλάμε για απόλαυση;

Mας συντροφεύει καθημερινά στις συζητήσεις μας, στα διαλείμματά μας, στην ξεκούρασή μας κι όμως αναρωτιέμαι, ξέρουμε όλα όσα μας προσφέρει;

Στον κόσμο υπάρχουν πάνω από 60 αναγνωρισμένες ποικιλίες καφέ, οι οποίες διαφέρουν ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή, γεύση, άρωμα και ένταση. Τα στάδια παραγωγής του καφέ είναι η συλλογή των κόκκων καφέ από τη φυτεία, η επεξεργασία, το ψήσιμο και το άλεσμα – καβούρντισμα των κόκκων.

Η καφεΐνη αποτελεί μια κρυσταλλική λευκή ουσία η οποία έχει χαρακτηριστική πικρή γεύση. Απορροφάται σε διάστημα 30 με 60 λεπτά από τη λήψη της και παραμένει στο σώμα για περίπου 4 ώρες.

Οι δράσεις της καφεΐνης, όπως έχουν διαπιστωθεί από πολλές μελέτες είναι:

  • Αύξηση της θερμογένεσης τη τροφής
  • Βοηθά άμεσα ή έμμεσα στη μείωση βάρους/λίπους
  • Ενεργητικότητα
  • Βελτίωση αντανακλαστικών
  • Μείωση του άγχους και της κόπωσης
  • Αντιοξειδωτική προστασία
  • Προσφέρει κορεσμό
  • Βελτίωση ψυχικής και νοητικής κατάστασης
  • Βελτίωση της μνήμης και πνευματική απόδοση
  • Αύξηση της σωματικής ενέργειας και αθλητικής απόδοσης
  • Καλύτερoς έλεγχος και ρύθμιση γλυκόζης αίματος

Επιστήμονες λοιπόν συνιστούν την κατανάλωσή του

Εμείς όμως γιατί αγαπάμε τον καφέ;  

Απαντάω λοιπόν απολαμβάνοντας ακόμα μια γουλιά από τον καφέ μου. Τον προτιμάμε γιατί με αφορμή τον καφέ έχουμε ένα αγαπημένο στέκι, τον επιλέγουμε  γιατί είναι ένα ρόφημα που είναι εύκολο στην παρασκευή του και για να λέμε αλήθειες, ο καφές είναι παρέα.

Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε καφέ ή θα ζητήσετε να σας φέρουν το αγαπημένο σας  αρωματικό φλιτζάνι με ή χωρίς ζάχαρη, με ή χωρίς καφεϊνη για δύο λεπτά, αναλογιστείτε πόσο τυχεροί είμαστε.

Μικρά πράγματα απλά και καθημερινά τα θεωρούμε δεδομένα κι όμως δεν είναι. Ένα φλιτζάνι καφέ, κάθε γουλιά από το αγαπημένο σας  ρόφημα, έχει να πει μια ιστορία. Είναι η ιστορία της στιγμής, της μέρας, του γεγονότος που έγινμε αφορμή για να φτάσει στα χείλια σου μια ομάδα κόκκων καφέ από μια άλλη Ηπειρο. Τελικά ποιος προσέχει πόσα χωράνε σ εάν φλιτζάνι;

Ένα μικρό φλιτζάνι καφέ κρύβει μαγεία! Το μόνο που χρειάζεται για να  την ανακαλύψεις είναι να ευχαριστηθείς τον καφέ σου. Τόσο απλά, τόσο μοναδικά.

…σκόρπιες σκέψεις πάνω από ένα φλιτζάνι ζεστού καφέ…

Έννη Λεβέντη