Ποια ήταν η «Επτάγλωσση Μαέστρος» που είναι η πρώτη γυναίκα που απέκτησε διδακτορικό;

Αυτή την μοναδική και πολυτάλαντη γυναίκα, την ΈΛΕΝΑ ΚΟΡΝΑΡΟ, μας τη συστήνει με κάθε λεπτομέρια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Έλενα Γλυνη -μια γυναίκα που γνωρίζει και αγαπά την κουλτούρα της Ιταλίας και μας ταξιδεύει σ αυτή τη χώρα της Μεσογείου, μέσα από το Βεστιάριό της στο Βόλο.

Η Έλενα στα 19 της ήδη, ήταν η πιο καλλιεργημένη γυναίκα στη Βενετία.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Μουσική, φιλοσοφία και φιλανθρωπία

Κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής της, πέρα από το ότι ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια γνώσης της Φιλοσοφίας, έκανε κτήμα της το αρπίχορδο, το κλαβίχορδο, την άρπα και το βιολί. Επίσης είχε ωραία φωνή. Πριν απ’ αυτό όμως, όντας θρησκευόμενη, στα 11 της είχε δώσει κρυφά όρκο αγνότητας, που σεβάστηκε καθ’ όλη τη ζωή της και δεν τον πάτησε ποτέ.

Η Δρ. Κορνάρο έγινε εξέχον μέλος στις πιο γνωστές Ακαδημίες της εποχής, δεχόταν επισκέψεις από διάφορους επιφανείς φιλοσόφους από όλο τον κόσμο, κληρικούς, επιστήμονες και ευγενείς. Απολάμβανε τις συζητήσεις αυτές, έδινε διαλέξεις στη Θεολογία και παράλληλα συνέθετε μουσική. Κάποιοι ερευνητές λένε πως έγινε και λέκτωρ των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, το 1678. Μέχρι σήμερα η Κορνάρο είναι ευρέως αναγνωρισμένη από όλους τους λέκτορες και συγγραφείς.

Όταν τέλειωσε με τα πτυχία, αφιέρωσε τη ζωή της στη φιλανθρωπία. Απέκτησε υψηλή θέση στην κοινωνία της Βενετίας, αρνήθηκε προτάσεις γάμου από σημαντικότατους ανθρώπους κι αντίθετα ντύθηκε το ράσο του Τάγματος των Βενεδικτίνων μοναχών. Στα υπόλοιπα 7 χρόνια που της έμελλε να ζήσει, επικεντρώθηκε στο να διδάσκει και να υπηρετεί τους φτωχούς.

Πέθανε σε ηλικία 38 ετών, στις 26 Ιουλίου 1684

syn adv group