Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ φέρεται να απέτυχε να κρύψει τον εκνευρισμό του όταν ένα από τα μέλη του προσωπικού του ρώτησε για τις ημέρες αδείας του.
Ο υπάλληλος έκανε την ερώτηση κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνάντησης, στην οποία ο διευθύνων σύμβουλος της Meta αποκάλυψε τα σχέδιά του σχετικά με προβλεπόμενες περικοπές εργαζομένων με χαμηλή απόδοση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε όλη η εταιρεία, στις 30 Ιουνίου, ο επικεφαλής του Facebook εξήγησε το σκεπτικό πίσω από τις περικοπές, προειδοποιώντας ότι η πρόσφατη ύφεση της αγοράς «ίσως είναι μια από τις χειρότερες πτώσεις που έχουμε δει στην πρόσφατη ιστορία».

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνεδρίας, ο Ζούκερμπεργκ φέρεται να ήταν «εμφανώς νευριασμένος», όταν ένας υπάλληλος από το Σικάγο ρώτησε εάν τα «Meta Days», δηλαδή ο επιπλέον χρόνος αδείας που εισήχθη ως πλεονέκτημα για τους εργαζομένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, θα συνεχιστεί το 2023.
«Εμ… εντάξει», είπε ο Ζούκερμπεργκ αφού άκουσε την προηχογραφημένη ερώτηση. «Δεδομένων των όσων έχω αναφέρει έως τώρα, μπορείτε πιθανώς να φανταστείτε ποια είναι η αντίδρασή μου σε αυτό».
Στην ίδια συνάντηση, ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε ότι η Meta θα εφαρμόσει υψηλότερα πρότυπα για τους υπαλλήλους της και ότι θα κόψει τους δεσμούς με όσους δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο όριο απόδοσης. «Ρεαλιστικά, πιθανότατα να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην εταιρεία που δεν θα έπρεπε να είναι εδώ», ανέφερε ο Ζούκερμπεργκ.
«Με το να αυξήσουμε τις προσδοκίες μας, αλλά και τη δυσκολία των στόχων, πιστεύω και ελπίζω πως κάποιοι θα αποφασίσετε ότι αυτό το μέρος δεν είναι για εσάς. Και θα είμαι σύμφωνος με αυτήν την επιλογή σας», πρόσθεσε ο Ζούκερμπεργκ.
Πάγωμα προσλήψεων για τη Meta
Η Meta έχει παγώσει τις νέες προσλήψεις, όπως έχει κάνει και άλλες περικοπές, καθώς αντιμετωπίζει σημαντική ύφεση στην αγορά, ενώ παράλληλα έχει προβεί σε δαπανηρές επενδύσεις για το metaverse. Η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% φέτος.
Στη συνάντηση της 30ης Ιουνίου, ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι η Meta θα επιβραδύνει τα σχέδιά της για προσλήψεις μηχανικών κατά τουλάχιστον 30% φέτος, προσθέτοντας περίπου 6.000 ή 7.000 εργαζομένους αντί για τους 10.000 που προέβλεπε αρχικά. Ο CEO ανέφερε πως η εταιρεία δεν σχεδιάζει να προβεί σε απολύσεις, όμως δεν τις είχε ακόμη αποκλείσει.
«Ο Μαρκ μόλις είπε ότι υπάρχουν πολλά άτομα σε αυτήν την εταιρεία που δεν ανήκουν εδώ;», ρώτησε ένας υπάλληλος σε μια εσωτερική πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων.
«Και ποιος τους προσέλαβε;», απάντησε κοροϊδευτικά ένας άλλος υπάλληλος.
Άλλοι επαίνεσαν τον τόνο του Ζούκερμπεργκ: «Είναι καιρός πολέμου, χρειαζόμαστε έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο εν καιρώ πολέμου», έγραψε ένας υπάλληλος.
Επίσημες δηλώσεις εκπροσώπου της Meta
Εκπρόσωπος της Meta υποβάθμισε τα σχόλια του Ζούκερμπεργκ σε δήλωσή του: «Οποιαδήποτε εταιρεία θέλει να έχει διαρκή αντίκτυπο, θα πρέπει να ασκεί πειθαρχημένη ιεράρχηση προτεραιοτήτων και να εργάζεται με υψηλό επίπεδο έντασης για να επιτύχει τους στόχους της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Meta, Τζο Όσμπορν. «Οι αναφορές για αυτές τις προσπάθειες συνάδουν με όσα ειπώθηκαν σε αυτήν τη συνάντηση και με όσα έχουμε ήδη μοιραστεί δημόσια για το στιλ λειτουργίας μας».
Εντωμεταξύ, η πίστη των εργαζομένων στην ανώτερη διοίκηση της Meta φέρεται να έχει πέσει κατακόρυφα, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με την αγορά, ενώ συνεχίζονται και οι έλεγχοι από τους νομοθέτες σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές της.
Μια εσωτερική έρευνα ανέφερε ότι μόνο το 39% των εργαζομένων της Meta ήταν αισιόδοξοι για το μέλλον της εταιρείας, ενώ μόλις το 42% είχε «εμπιστοσύνη στην ηγεσία».