Έρευνα που διεξήγαγε το ινστιτούτο διαΝΕΟσις αποτυπώνει το πόσο έχουν αλλάξει οι απόψεις των πολιτών της Ελλάδας, μετά από «τρία μνημόνια, μία πανδημία κι έναν πόλεμο στην Ευρώπη».

 Ο πιο δημοφιλής ξένος ηγέτης για τους έλληνες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να έχει αλλάξει αξιοσημείωτα τον τρόπο αξιολόγησης των ελλήνων πολιτών για μία σειρά από διεθνείς προσωπικότητες την τελευταία διετία. Όπως δείχνει η έρευνα, μεγάλος νικητής στις θετικές γνώμες στην Ελλάδα είναι ο Εμανουέλ Μακρόν με τα ποσοστά της δημοφιλίας του να εκτοξεύονται, από το 48% στο 65,1%. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, είναι, στην έρευνα, η μόνη διεθνής προσωπικότητα,  οι θετικές γνώμες της οποίας είναι περισσότερες από τις αρνητικές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο μεγάλος χαμένος της έρευνας δεν είναι άλλος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.  Ο πρόεδρος της Ρωσίας, τον Δεκέμβριο του 2019 συγκέντρωνε το 41,3% θετικών γνωμών μεταξύ των ελλήνων, ενώ, τον Μάρτιο του 2022, βλέπει το ποσοστό να καταποντίζεται στο 18,8%. Μεγαλύτερη αποσοστά αρνητικών απόψεων από τον Πούτιν συγκεντρώνουν μόνο Άνγκελα Μέρκελ και Ερντογάν με 70,2% και 89,9% αντίστοιχα. Επίσης, αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι και το ότι, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες δε γνωρίζουν ή δεν έχουν σχηματίσει άποψη για τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπινγκ.

Άλλο ενδιαφέρον εύρημα έχει να κάνει με τις εξωτερικές απειλές που μπορεί να νιώθουν οι έλληνες. Στην ερώτηση «ποιες από τις παρακάτω χώρες είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της Ελλάδας στα εξωτερικά της θέματα», το 64,9% επέλεξε τη Γαλλία. Ως «δεύτερες καλύτερες» συμμάχους της Ελλάδας, οι πολίτες αξιολογούν ΗΠΑ και Ισραήλ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχει σημειωθεί και μία ακόμα μεγάλη αλλαγή στις γνώμες των πολιτών: το ποσοστό των πολιτών που επέλεγαν τη Ρωσία ως μία από τις δύο σημαντικότερες συμμάχους της χώρας μειώθηκε, από 15,2% σε 7,5%, δηλαδή στο μισό.