Εφιάλτης για το 87% των πολιτών αποτελεί η ακρίβεια σύμφωνα με τη νέα έρευνα που έκανε Pulse RC για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Εννέα στους δέκα τη θεωρούν σημαντικό πρόβλημα

Ειδικότερα, στην περιφέρεια Αττικής το 95% των συμμετεχόντων συμφωνούν ότι υπάρχει σήμερα πρόβλημα αυξήσεων τιμών και ακρίβεια.

Μάλιστα, οι έξι στους δέκα (57%) απάντησαν στην έρευνα της Pulse ότι η ακρίβεια είναι κυρίως «θέμα της χώρας μας», ενώ τέσσερις στους δέκα (38%) ότι είναι κυρίως «διεθνές θέμα». Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και μεταξύ των επιχειρηματιών/επαγγελματιών της Αττικής που συμμετείχαν στην έρευνα.

Από όσους απάντησαν ότι υπάρχει πρόβλημα αυξήσεων τιμών και ακρίβεια στην έρευνα της Pulse, το 87% το χαρακτηρίζει την ακρίβεια ως «Πολύ» ή «Αρκετά» σημαντικό πρόβλημα.

Τα βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, super market) από έξι στους δέκα συμμετέχοντες και η ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) από τρεις στους δέκα, είναι οι δύο κατηγορίες εξόδων που εξακολουθούν να προβληματίζουν περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά


1 στους 3 δεν έκανε διακοπές

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως ένας στους τρεις συμμετέχοντες (34%) απάντησε ότι δεν έκανε διακοπές. Από τους υπόλοιπους, ένας στους τέσσερις (26%) απάντησε ότι ξόδεψε περίπου τα ίδια χρήματα (σε σύγκριση με τις περσινές του διακοπές), ενώ 18% απάντησαν ότι ξόδεψαν «περισσότερα» χρήματα στις φετινές διακοπές τους (σε σύγκριση με πέρυσι) και άλλοι τόσοι ξόδεψαν «λιγότερα».

Οι αυξήσεις τιμών και οι επιπλέον χρεώσεις είναι ο κύριος λόγος (κατά 62%) για όσους ξόδεψαν περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους.

Την ίδια στιγμή, η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της, απασχολούν («Πολύ» και «Αρκετά») οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες. Σε υψηλό βαθμό (αν και κάπως μικρότερο: 65%) απασχολεί και τους επιχειρηματίες / επαγγελματίες («Πολύ» και «Αρκετά»).

Για το σύνολο των συμμετεχόντων, ο «ανθρώπινος παράγοντας άμεσα» κατά 81%, η «πολιτεία» κατά 75% και η «κλιματική κρίση» κατά 61%, ευθύνονται («Πολύ» ή «Αρκετά»), για την πρόκληση τόσο σοβαρών φυσικών καταστροφών στην χώρα μας.
Το 55% ανησυχεί για την δουλειά του

Μικρή αύξηση (σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Νοεμβρίου 2022) εμφανίζει ο ιδιωτικός τομέας (υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι) στον δείκτη ανησυχίας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εργασίας τους, τους επόμενους έξι μήνες: 54% ανησυχούν (από 49%), ενώ 44% δεν ανησυχούν (ίδιο ακριβώς ποσοστό με την προηγούμενη μέτρηση). Αντίστοιχο ποσοστό ανησυχίας καταγράφεται και (μόνο) στον χώρο των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων: 55% ανησυχούν (από 54%) και 43% δεν ανησυχούν (βελτίωση από το 38% της προηγούμενης φοράς).
Απαισιοδοξία για την οικονομία

Περίπου αμετάβλητη εικόνα (σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα) αποτυπώνεται στον δείκτη αισιοδοξίας / απαισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, στο σύνολο των κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής. Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες απαντούν: 34% αισιόδοξα (από 36%) και 64% απαισιόδοξα (από 63%). Αντίστοιχη είναι η εικόνα και ανάμεσα στους επιχειρηματίες / επαγγελματίες, όπου το 39% (από 42%) απαντά αισιόδοξα και το 60% (από 58%) απαισιόδοξα.